Οι ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τώρα μια νέα πρόκληση καθώς το κόστος των εισαγωγών από την Κίνα έχει αυξηθεί. Οι Κινέζοι προμηθευτές αύξησαν τις τιμές διαφόρων API (ενεργά φαρμακευτικά συστατικά), KSM (βασικά αρχικά υλικά) και ορισμένων ενδιαμέσων φαρμάκων. Οι εκτιμήσεις διαφέρουν ανάλογα με το εν λόγω προϊόν.

"Κατά μέσο όρο, η αύξηση των τιμών των API και των KSM ήταν περίπου 20 τοις εκατό σε σύγκριση με την προ-COVID-19 εποχή, λέει ο Sudarshan Jain, Γενικός Γραμματέας της Ινδικής Φαρμακευτικής Συμμαχίας, μέλη της οποίας είναι πολλές κορυφαίες ινδικές φαρμακοβιομηχανίες. Προς το παρόν, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενώ θα επιβαρυνθούν τα μικτά περιθώρια κέρδους τους, οι απώλειες θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από την υποτίμηση της ρουπίας έναντι του δολαρίου, καθώς οι περισσότερες ινδικές εταιρείες εξάγουν. Επί του παρόντος, η αναλογία είναι 76 ρουπίες για ένα δολάριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η τιμή της ισοπροπυλικής αλκοόλης (IPA) που εισάγεται από την Κίνα έχει αυξηθεί κατά 100%. Είναι ένα σημαντικό συστατικό στα απολυμαντικά και χρησιμοποιείται εκτενώς από τη φαρμακοβιομηχανία και επίσης από τους παρασκευαστές απολυμαντικών. "Χρησιμοποιούμε περίπου 500 έως 600 τόνους IPA το μήνα και η ινδική φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποιεί περίπου 20.000 έως 30.000 τόνους το μήνα (και αυτό δεν περιλαμβάνει τους παρασκευαστές απολυμαντικών ουσιών)", λέει η Δρ Satyanarayana Chava, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Laurus Labs, σημαντικός παρασκευαστής δραστικών ουσιών από την Ινδία που τις διαθέτει σε περίπου 56 χώρες δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως τα αντιρετροϊκά, η ηπατίτιδα C και η ογκολογία. 

Ένα άλλο προϊόν που εισάγεται από την Κίνα και έχει επίσης σημειώσει σημαντική αύξηση είναι το «para amino phenol» ή  PAP, που χρησιμοποιείται ως βασικό αρχικό υλικό για την παραγωγή παρακεταμόλης. "Η αύξηση των τιμών εδώ ήταν περίπου 27 τοις εκατό και οφείλεται εν μέρει στο ότι το κόστος παραγωγής τους έχει αυξηθεί αλλά και στο ότι κύριοι προμηθευτές που ελέγχουν την παγκόσμια αγορά εκμεταλλεύονται την κατάσταση", λέει ο Krishna Prasad Ο Chigurupati, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Granules India που παρασκευάζει φάρμακα πρώτης γραμμής όπως για τη θεραπεία του διαβήτη, τον πόνο και τον πυρετό με εξαγωγές σε μεγάλο βαθμό σε αγορές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. 

Μολονότι, όπως ισχυρίζεται, υπάρχουν παρασκευαστές που κάνουν το δικό τους PAP, οι περισσότεροι καταλήγουν στο να πρέπει να εισάγουν παρα-νιτροχλωροβενζόλιο (PNCB) που χρειάζονται για να κάνουν το PAP. Αυτό εισάγεται κυρίως από την Κίνα. 

Η αύξηση του κόστους των εισαγωγών από την Κίνα είναι μόνο ένα στοιχείο του αυξημένου κόστους για πολλές από τις φαρμακευτικές μονάδες, επειδή δεδομένης της ανάγκης για κοινωνική απομάκρυνση, το υλικοτεχνικό κόστος έχει αυξηθεί επίσης. Ακόμη και τα τέλη θαλάσσιων ναύλων αυξάνονται, όπως και τα τέλη αεροπορικών ναύλων. Το τελευταίο σημείωσε απότομη αύξηση. "Σήμερα, ξοδεύουμε επιπλέον 6-7 εκατομμύρια Rs κάθε μήνα και σημαντικό μέρος της είναι για δαπάνες για πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως συνεχή απολύμανση τουαλετών και άλλων κρίσιμων χώρων, πλύσιμο και αποστείρωση των ενδυμάτων που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι σε κάθε βάρδια εκτός από τετραπλάσια αύξηση στο κόστος εφοδιαστικής και άλλα έξοδα ", λέει ο Κρίσνα Πρασάντ.

Πηγές:
Businesstoday

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους