Eκπτώσεις από τη μία, δυνατότητα πληθυσμιακής κάλυψης της αγοράς από την άλλη, δηλαδή διασφάλιση ότι ο ασθενής θα βρίσκει το σκεύασμά του, θα καθορίσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων για τα νέα σκευάσματα που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα.

Επίσης, μεγάλο ερωτηματικό αλλά και κρίσιμος παράγοντας στις συζητήσεις για την είσοδο νέων δραστικών στην αγορά παραμένει το τέλος εισόδου 25% (για μία διετία). Παρά το ότι από τον Αύγουστο του 2019, φορείς του Υπουργείου είχαν εξαγγείλει δημόσια την κατάργησή του αναγνωρίζοντας ότι το μέτρο αυτό αποτρέπει την εμφάνιση νέων καινοτόμων σκευασμάτων στην αγορά, παραμένει σε ισχύ. Υπογραμμίζεται ότι τα νέα καινοτόμα προϊόντα επιβαρύνονται με 25% entry fee, 14% rebate και τουλάχιστον 30% clawback.

Ωστόσο παρά το ότι ξεπάγωσαν, μετά από μία διετία οι διαδικασίες για την είσοδο καινοτόμων σκευασμάτων στην αγορά, είναι απορίας άξιο πως από την στιγμή που απουσιάζουν οι νέες δραστικές το clawback να αυξάνεται γεωμετρικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπέρβαση μόνο στον ΕΟΠΥΥ για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι 240 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση του rebate).

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της χρονιάς θα μιλάμε για clawback πάνω από 1 δισ. ευρώ στην ιδιωτική αγορά, το οποίο θα μειωθεί εφόσον μπουν τα χρήματα από τους Ευρωπαίους πολίτες και τα κονδύλια που εξοικονομήθηκαν από την ηπατίτιδα.

Σήμερα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, ενώ πριν μία εβδομάδα μπήκε στη διαδικασία και το μελάνωμα, η σύμβαση του οποίου έχει λήξει από τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις έχει η θεραπευτική κατηγορία των ρευματικών παθήσεων με το Adalimumab. Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι έπεται νέα συνάντηση -η τελευταία- την Τρίτη (πηγές λένε ότι την Παρασκευή οι εταιρείες κατέθεσαν και νέα βελτιωμένη οικονομική προσφορά).

Στις διαπραγματεύσεις έχουν κατέβει μαζί με το πρωτότυπο, έξι εταιρείες οι οποίες αντιπροσωπεύουν 7 σκευάσματα. Οι ασθενείς στους οποίους απευθύνονται τα σκευάσματά τους είναι 9.000 συν 2.500 νέοι ασθενείς στην κατηγορία. Εκτιμάται ότι το οικονομικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας είναι από 72 έως 75 εκατ. ευρώ, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι πέρυσι διατέθηκαν 220.000 σύριγγες. Ωστόσο, κρίσιμο σημείο στις συζητήσεις είναι ποιες εταιρείες τελικά έχουν την παραγωγή και άρα την δυνατότητα να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της αγοράς.

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις και στις ερυθροποιητίνες, με το κόστος της κατηγορίας να εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ.

Αλλη μεγάλη θεραπευτική κατηγορία που δείχνει να ξεκόλλησε μετά από 2 χρόνια και πλέον είναι αυτή της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η συγκεκριμένη κατηγορία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες στο χώρο της υγείας με το αποτύπωμά της στον προϋπολογισμό να ανεβαίνει στα 100 εκατ. ευρώ, (περιλαμβάνονται και οι ιντερφερόνες). Πολυεθνικές που διαχειρίζονται δύο νέα σκευάσματα ήδη κατέθεσαν τις οικονομικές τους προσφορές και εντός του προσεχούς διαστήματος πρόκειται να κληθεί συνολικά η κατηγορία.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κλήθηκε προς διαπραγμάτευση και η πρώτη εταιρεία-πολυεθνική στο μελάνωμα. Μία κατηγορία στην οποία δραστηριοποιούνται 4 πολυεθνικές, αν και πηγές λένε και για πέμπτο νεοεμφανιζόμενο παίκτη.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη σύμβαση ήταν διάρκειας 24 μηνών, με ημερομηνία έναρξης την 1η Μαρτίου 2018 και λήξη την 29η Φεβρουαρίου 2020. Όπως αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ, ο προϋπολογισμός για τους πρώτους 12 μήνες είχε οριστεί στα 9.690.750 ευρώ και σε 11.267.550 ευρώ για τους επόμενους 12 μήνες της συμφωνίας για τα φάρμακα που αφορούν κυρίως στη θεραπεία του ασθενών με μη εξαιρέσιμο ή μεταστατικό μελάνωμα με μετάλλαξη BRAFV600.

Στην Ελλάδα, το 2,5% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου αναμένεται να είναι περιστατικά μελανώματος, σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα , δηλαδή 1.660 περίπου περιστατικά, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι περίπου 250 ασθενείς είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ο επιπολασμός στα 5 έτη ανέρχεται στους 5.575 ασθενείς, με τη θνησιμότητα του μελανώματος να βρίσκεται στη 19η θέση σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου, με 351 θανάτους.

Αναμφίβολα όλα δείχνουν ότι οι αρμόδιοι φορείς του κράτους που ασχολούνται με το φάρμακο έχουν την διάθεση να κλείσουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από τον Αύγουστο του 2018, έτσι ώστε το Σεπτέμβριο να ανοίξει νέο κεφάλαιο στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανολογείται ότι θα δούμε και άλλες απλοποιήσεις διαδικασιών, καθώς και ενδυνάμωση των Επιτροπών με επιπλέον προσωπικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση