Οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί προμήθειας στην μη προστατευμένη αγορά φαρμάκων (γενόσημα και off patent) αν και νομοθετημένοι είναι ανενεργοί,ενώ θα μπορούσαν όπως υποστηρίζεται να δώσουν λύση στα "πιεσμένα" οικονομικά της υγείας και παράλληλα να αφήσουν χώρο για την είσοδο καινοτόμων σκευασμάτων στην χώρα.

Παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι παραμένουν ανεφάρμοστα τα εργαλεία που η Ελλάδα έχει νομοθετήσει για την είσοδο των καινοτόμων σκευασμάτων στην αγορά που ως γνωστόν αναφέρονται σε ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, χωρίς παράλληλη αύξηση του clawback.

Οπως υποστηρίζεται για τα καινοτόμα σκευάσματα αυτό που εφαρμόζεται σήμερα είναι η διαπραγμάτευση των τιμών τους και μάλιστα κατά γενική ομολογία με επιτυχία, καθώς και η αυξημένη συμμετοχή των ασθενών σε κάποια από αυτά ειδικότερα στα φάρμακα ιδιωτικής αγοράς.

Από την άλλη, ενώ για τα μη προστατευμένα (γενόσημα και off patent ) είναι νομοθετημένα και μπορούν να εφαρμοστούν οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί προμήθειας, αντί αυτού από το 2010 και μετά οι διαγωνισμοί που έχουν τελεσφορήσει μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο κομμάτι της φαρμακευτικής δαπάνης που είναι η λεγόμενη απροστάτευτη αγορά να μην εφαρμόζεται κανένα μέτρο και επιπλέον αυτού να συμβαίνει στα καινοτόμα να επιβάλλονται επιπρόσθετα βάρη, όπως αναμένεται με τον νέο τρόπο υπολογισμού του clawback, ο οποίος με την εξαίρεση των γενοσήμων και των off patent ουσιαστικά θα επιβαρύνει δυσαναλογα τα καινοτόμα.

Όπως υποστηρίζεται, θα πολλαπλασιαστεί το ποσό των επιστροφών, μιας και στο 20% της υπέρβασης θα συμμετέχουν μόνο αυτά (τα καινοτόμα) . Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το ποσό που θα επιβαρύνει τα καινοτόμα σκευάσματα μπορεί να υπερβεί φέτος και τα 150 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019

Έτσι μέτρα ενίσχυσης του budget, όπως ο διαχωρισμός των εμβολίων και η χρηματοδότηση της δαπάνης των ανασφάλιστων στο τέλος του έτους μπορούν να καταστούν αναποτελεσματικά για τον έλεγχο του clawback

Ως εκ τούτου, απαραίτητη προϋπόθεση πέρα από την ενίσχυση του προϋπολογισμού είναι ο έλεγχος της προσφοράς φαρμάκων μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο έλεγχος της συνταγογράφησης αλλά και ο έλεγχος της ζήτησης από τους ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου