Η πανδημία COVID-19 οδήγησε στην ταχεία υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών, με τους γιατρούς να βλέπουν καινοτομίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή φροντίδας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, για να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη της ψηφιακής υγείας θα ισχύσει και πέρα από την πανδημία, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι αυτές οι τεχνολογίες πρέπει να καλύψουν τις μεγαλύτερες ανάγκες τους που είναι γύρω από τη διαλειτουργικότητα και τη βελτιωμένη ροή εργασίας. Αυτά όλα αναφέρονται στην πρόσφατη  έκθεση της Deloitte.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, η ταχεία ανάπτυξη της "εικονικής" υγείας ως απάντηση στην έξαρση του κορωνοϊού προσφέρει μερικά χρήσιμα μαθήματα σχετικά με την υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τον γιατρό.

Διαλειτουργικότητα:  Σχεδόν το 85% των γιατρών προβλέπουν ασφαλή και αποτελεσματική ανταλλαγή των δεδομένων των ασθενών ενώ το 83% πιστεύουν ότι τα δεδομένα που δημιουργούνται από τον ασθενή θα ενσωματωθούν στην παροχή φροντίδας τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια. Αυτά έδειξαν οι απαντήσεις, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, των 680 γιατρών από την πρωτοβάθμια φροντίδα των ΗΠΑ.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι άλλες εξελίξεις - όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική χειρουργική επέμβαση ή η κατ' οίκον νοσηλεία- είναι λιγότερο πιθανό να υιοθετηθούν ευρέως την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γιατροί θεωρούν τη διαλειτουργικότητα ως απαραίτητο εργαλείο για άλλες καινοτομίες. Προκειμένου οι προγραμματιστές ιατρικής τεχνολογίας να ικανοποιήσουν αυτήν την ανάγκη, οι νέες τεχνολογίες πληροφοριών πρέπει να προσφέρουν εύχρηστες διεπαφές και πρέπει να ενσωματώνονται απρόσκοπτα με τα υπάρχοντα συστήματα.

Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να αναγκάσει τους πελάτες να αναζητήσουν άλλες λύσεις, αυξάνοντας το κόστος τους και θέτοντας σε κίνδυνο τη μεταφορά δεδομένων, μειώνοντας παράλληλα την αξία των προϊόντων medtech.

Βελτιωμένη ροή εργασίας:  Περισσότερο από το 60% των γιατρών είπαν επίσης ότι η μεγαλύτερη ανάγκη τους σήμερα είναι η βελτίωση των διαδικασιών ρουτίνας στην κλινική πρακτική. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) δήλωσαν ότι προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση ρομποτικών διεργασιών θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σημαντικό χρόνο και πόρους, ενώ το 49% είπε ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν την ικανοποίησή τους από την εργασία.

Ωστόσο, η ανοχή των ιατρών για κακώς σχεδιασμένες, δύσκολες στη χρήση τους λύσεις που μειώνουν τις αλληλεπιδράσεις των ασθενών μειώνεται, ανέφερε η έκθεση. Για το σκοπό αυτό, οι κατασκευαστές θα πρέπει να επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα τους μπορούν να δημιουργήσουν αξία για τους ασθενείς, τους παρόχους και τα συστήματα υγείας.

Αυτοματισμός:  Το 64% αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη AI θα βοηθήσει στην πρόβλεψη και τη διάγνωση της ασθένειας καθώς και στην πρόληψη οξέων συμβάντων.

Τουλάχιστον, το 61% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, μαζί με την εικονική πραγματικότητα και την απομακρυσμένη φροντίδα, θα βοηθήσει τους καταναλωτές να τροποποιήσουν τις συμπεριφορές τους και να πάρουν τον έλεγχο της προσωπικής τους ευημερίας.

Οι κατασκευαστές της Medtech θα πρέπει να επικεντρώνονται σε προϊόντα που αυτοματοποιούν ορισμένες πτυχές της εργασίας και αυξάνουν τις  υπάρχουσες δεξιότητες αντί να αντικαθιστούν εργασίες που απολαμβάνουν οι άνθρωποι, ανέφερε η έκθεση.

Ασφάλεια δεδομένων: Οι γιατροί έχουν πολλές αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ακεραιότητα των αλγορίθμων πίσω από τις λύσεις που προσφέρει η προηγμένη τεχνολογία.

Το εξήντα εννέα τοις εκατό των γιατρών ήθελαν να μάθουν ποιος ευθύνεται όταν παρουσιαστεί ιατρικό σφάλμα σε σχέση με τη χρήση τεχνολογίας για φροντίδα και το 47% αναρωτήθηκε για την ευπάθεια στις κυβερνοεπιθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προγραμματιστές τεχνολογίας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τις τρέχουσες απαιτήσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και προσφέρουν εγγυήσεις για συνεχή ικανότητα να το πράξουν στο μέλλον. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνούν με διαφάνεια πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοί τους και να διασφαλίζουν τη συνεχή επικύρωση από ακαδημαϊκούς, ρυθμιστικούς φορείς και ανεξάρτητα τρίτα μέρη.

Η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις τέσσερις κορυφαίες ανάγκες των γιατρών όχι μόνο διευκολύνει την υιοθέτηση αλλά και αυξάνει τον αντίκτυπο, ανέφερε η έκθεση.

 

 

 

Πηγές:
fiercehealthcare

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]