Συγκέντρωση δυνάμεων τόσο όσον αφορά τις φαρμακαποθήκες όσο και τα φαρμακεία επιφυλάσσει το μέλλον στη χώρα. Παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται, ότι οι πολυάριθμοι εγχώριοι παίκτες που δραστηριοποιούνται τόσο στο χονδρικό όσο και στο λιανικό εμπόριο των φαρμάκων αποτελούν εξαίρεση σε έναν κανόνα που τουλάχιστον στο εξωτερικό και μάλιστα στα περισσότερα κράτη έχει παγιοποιηθεί. Κανόνας που ειδικά για το χονδρεμπόριο αποτυπώνεται στη φράση "παιχνίδι για λίγους". 

Μία άλλη παράμετρος αλλά εξίσου σημαντική που αναμένεται να επιταχύνει τις συγκεντρωτικές τάσεις στην αγορά είναι η εμφάνιση πολυεθνικών κολοσσών εν προκειμένω του διεθνούς επενδυτικού γκρουπ EMMA Capital, ιδιοκτησίας Jiri Smejc., αλλά και της νούμερο 1 λιανεμπορικής αλυσίδας στον κόσμο της Αmazon .

θεωρείται βέβαιο ότι αυτοί οι κολοσσοί με απώτερο στόχο την ενίσχυση των θεμελιωδών τους στοιχείων και του αποτυπώματος τους στην αγορά θα αναζητήσουν και άλλους συμμάχους στο εγχείρημά τους. Από την άλλη, η παρουσία τους και μόνο θεωρείται ότι θα ωθήσει αρκετούς εγχώριους παίκτες να επιδιώξουν τη συνένωσή τους με άλλους παίκτες, ακολουθώντας το μονόδρομο για τη συνέχιση της επιβίωσής τους.

Ειδικότερα όσον αφορά στο χονδρικό εμπόριο φαρμάκων, μολονότι στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης ο αριθμός των φαρμακαποθηκών είναι από 5 μέχρι 10, στην Ελλάδα μόνο οι συνεταιρισμοί (μαζί με τις θυγατρικές τους ξεπερνούν τους 45), ενώ λειτουργούν και άλλες 100 ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Παρά το ότι η πολυπληθής παρουσία στο χονδρεμπόριο παραμένει, η φετινή απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της φαρμακαποθήκης Προφάρμ από το διεθνές επενδυτικό γκρουπ EMMA Capital, θεωρείται ότι κυοφορεί πολλές εξελίξεις. Καταρχήν για το ίδιο το fund που το πιθανότερο είναι να προσαρτήσει και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, με στόχο την δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου.

Η παρουσία αυτή αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην υλοποίηση συνενώσεων, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος αφενός να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του, αφετέρου να αντιμετωπίσει τον όγκο των υποχρεώσεων του μέσω των οικονομιών κλίμακος που δημιουργούνται.

Συγκέντρωση δυνάμεων αναμένεται να σημειωθεί και στον χώρο των φαρμακείων. Και εδώ ισχύει το παράδοξο ότι η  Ελλάδα, έχει τη χαμηλότερη αναλογία κατοίκων στην ΕΕ, (οι έρευνες την προσδιορίζουν στα 1.015  κατοίκους/φαρμακείο) όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 2.500 κατοίκους/φαρμακείο. 

Η πιθανολογούμενη έλευση της Amazon – η οποία ήδη δραστηριοποιείται εδώ και 2 χρόνια στην Τουρκία  - στο λιανικό εμπόριο αναμφίβολα θα πυροδοτήσει επιχειρηματικές αντιδράσεις από τον κλάδο των φαρμακοποιών, καθώς είναι πάσης γνωστή η δύναμη της πολυεθνικής όπως και η επιθετική στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθεί.

Κατά πληροφορίες έχει ήδη συσταθεί η "Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε.", με έδρα το Χαλάνδρι, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας θα περιλαμβάνονται οι cloud υπηρεσίες της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού, Amazon Web Services (AWS).

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι στην παρούσα φάση αυτό που ενδιαφέρει την πολυεθνική είναι η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με Έλληνες πελάτες και η ενίσχυση της στο κομμάτι των ηλεκτρονικών πωλήσεων που αυξάνονται γεωμετρικά. 

Στρατηγική που αναμένεται να υλοποιηθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο, συμβάλλοντας σε αυτό και η ανακοίνωση προ ολίγου καιρού για την δημιουργία data center από τη Microsoft. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο