Aν και η αμερικανική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Pfizer συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές που προσπαθούν να ανακαλύψουν ένα εμβόλιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ωστόσο η ίδια δεν ξεχνά την πραγματοποίηση επενδύσεων και αλλού, με στόχο την βελτίωση των καινοτομιών της.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα, η φαρμακευτική εταιρεία της Νέας Υόρκης θα επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ (350 εκατομμύρια δολάρια) για την αναβάθμιση τριών εργοστασίων της στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα  στο Grange Castle στο Δουβλίνο, στο Newbridge στο Kildare και στο Ringaskiddy στο Cork και θα προσθέσει περίπου 300 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Οι επενδύσεις θα χρησιμοποιηθούν για την προσθήκη νέας παραγωγικής ικανότητας και εργαστηριακού χώρου, καθώς και «νέων τεχνολογιών για να διασφαλιστεί ότι η Pfizer είναι έτοιμη να υποστηρίξει το επόμενο κύμα ιατρικών καινοτομιών», ανέφερε η εταιρεία στις αρχές της εβδομάδας.

Αυτές οι μονάδες παράγουν φάρμακα και εμβόλια στους τομείς της αρθρίτιδας, των φλεγμονών, του καρκίνου, των αντι-μολυσματικών, της αιμοφιλίας, του πόνου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με την εταιρεία.

Παράλληλα, η Pfizer βρίσκεται επί του παρόντος στο προσκήνιο για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της COVID-19 και συνεργάζεται με την BioNTech. Ο υποψήφιος mRNA του ζεύγους, BNT162b2, συγκαταλέγεται μεταξύ τεσσάρων εμβολίων που βρίσκονται σε δοκιμές αποτελεσματικότητας φάσης 3.

Τον Ιούλιο, η εταιρεία κέρδισε 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προμηθεύσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατόπιν άδειας έκτακτης ανάγκης, με δυνητικά επιπλέον 500 εκατομμύρια δόσεις. Στην ΕΕ, η Pfizer και η BioNTech έχουν συνάψει συμφωνία για την παροχή 200 εκατομμυρίων δόσεων, με δυνατότητα 100 εκατομμυρίων δόσεων επιπλέον.

Προχωρά το Ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer έχει επιλέξει την Ελλάδα για να δημιουργήσει το ένα από τα έξι κέντρα τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζει στον κόσμο. Το hub δηλαδή της Θεσσαλονίκης, θα αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου της και θα είναι στενά συνδεδεμένο με το εξωτερικό οικοσύστημα. Στόχος της Pfizer είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Όγκων Δεδομένων, στον πολυχώρο «Phoenix Center», το οποίο θα οδηγήσει και στην ανακάλυψη νέων θεραπειών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών.

Η επιλογή της συμπρωτεύουσας, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς η Θεσσαλονίκη παρέχει ένα δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με ένα υψηλού επιπέδου  ακαδημαϊκό και ερευνητικό περιβάλλον με ποιοτικό εργατικό δυναμικό, που μπορεί  να λειτουργήσει, λόγω γεωγραφικής θέσης, ως πύλη προς τη ΝΑ Ευρώπη.  

Το κέντρο- που βρίσκεται ήδη στην διαδικασία της στελέχωσής του- εκτιμάται ότι θα απασχολεί περίπου 200 επιστήμονες, οι οποίοι θα προσληφθούν έως το τέλος του 2020.

Πηγές:
Fiercepharma.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο