Σε δικαστική διαμάχη οδηγεί η πατέντα της ατορβαστατίνης, μεταξύ των εταιριών Pfizer και Specifar.

Κατά της Specifar, στράφηκε με προσφυγή και αγωγή της η Pfizer στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, Τμήμα Εμπορικών Διαφορών.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της Pfizer, τόσο για την προσφυγή για ένα από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που καλύπτει την ατορβαστατίνη, (τη δραστική ουσία του υπολιπιδαιμικού φαρμάκου LIPITOR), όσο και επί αγωγής για παραβίαση του.

Και οι δύο δικαστικές ενέργειες, προσφυγή και αγωγή, αφορούσαν την εταιρία παραγωγής χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων Specifar ΑΒΕΕ, Ελληνική εταιρία παραγωγής ουσιωδώς όμοιων φαρμακευτικών προϊόντων.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αφορούσε το εναντιομερές μόριο της ατορβαστατίνης (EP 409,281; GR 3038185).

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι ισχύει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του εναντιομερούς μορίου της ατορβαστατίνης, που λήγει τον Ιούλιο του 2010, και το οποίο παραβιάστηκε από το ουσιωδώς όμοιο φαρμακευτικό προϊόν ατορβαστατίνης της Specifar.

Έτσι, το δικαστήριο εξέδωσε άμεσα εκτελεστή απόφαση, με την οποία διατάσσει την Specifar να άρει κάθε πράξη παραβίασης και της απαγορεύει την παρασκευή και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτονται από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του εναντιομερούς.

Αντίστοιχα στην Κύπρο, η εταιρία Medochemie Ltd, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεση να παράγει και η ίδια ατορβαστατίνη, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, ζητώντας την ανάκληση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Pfizer για το συγκεκριμένο μόριο.

Κατά την ακρόαση της 12ης Φεβρουαρίου 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της Medochemie Ltd, καθώς κρίθηκε πως το αίτημα της Medochemie για ανάκληση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του εναντιομερούς μορίου της ατορβαστατίνης (EP 409,281/CY 2357) της Pfizer, είχε ασκηθεί εκπρόθεσμα.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του εναντιομερούς παραμένει σε ισχύ στην Κύπρο και λήγει και εκεί, τον Ιούλιο του 2010.

Και για τις δύο περιπτώσεις, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Pfizer Ελλάς κ. Κατερίνα Καρέλλα, δήλωσε πως ‘οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές για την Pfizer και όλες τις εταιρίες έρευνας στον χώρο της υγείας, που επενδύουν σε έρευνα υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου, για την ανάπτυξη φαρμάκων που σώζουν τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών’.

Πάντως από την πλευρά της Specifar, ο πρόεδρος κ. Τίτος Βασιλόπουλος σημείωσε πως η εταιρία αν και θα τηρήσει την απόφαση του Πρωτοδικείου, έχει ήδη υποβάλλει έφεση, δεν έχει όμως οριστεί δικάσιμος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για γιορτές με υγεία
Χριστουγεννιάτικα δώρα ζωής - Το σήμερα και το αύριο των μεταμοσχεύσεων
Το “Hangover” των εορτών