Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024, 02:01Γυναίκα, 19 χρονών, 58 κιλά, 170 ύψος
Ιστορικό
Γειά σας, έχω 6 χρόνια περίοδο και αφού σταθεροποιήθηκε και μέχρι πέρσι είχα 33-37 μέρες κύκλο και 5 μέρες διάρκεια περιόδου.. πέρσι τον Αύγουστο μου ήρθε ξαφνικά και μια ακόμη περίοδος ανάμεσα σε δύο φυσιολογικές κ αυτό συνεχίστηκε μέχρι κ σήμερα, που έχω σήμερα περίοδο μετά από 16-19 μέρες από την έναρξη της προηγούμενης η οποία προηγούμενη είχε έρθει στις 25 μέρες από την προπροηγουμενη (βασικά γενικά τη μια φυσιολογικά την άλλη είχα + 1 περίοδο..πχ 21 Δεκ ήρθε, η επόμενη 23 Ιαν (34 μέρες), η επόμενη 10 Φεβ (19 μέρες) κ η επόμενη 12 Μαρ (32 μέρες)) (ή άλλη φορά μου ερχόταν μια κ μετά μ ερχόταν μια στις 17 μέρες κ μετά ξανά στις 19 μέρες π αν βγάλουμε εκείνη των 17 σύνολο 35 μέρες κύκλος) + συχνουρια , αλλά με αυτό δν χρειαζόμουν παυσίπονα τρ όμως παίρνω πάλι
Ερώτηση
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024, 02:01
Η αλλαγή στον κύκλο της περιόδου σου και η εμφάνιση αιμορραγίας ανάμεσα στις κανονικές περιόδους μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Παρακάτω είναι μερικά πιθανά αίτια και τι μπορείς να κάνεις:
### Πιθανά Αίτια:
1. **Ορμονικές Διαταραχές**: Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο σου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω αλλαγών στην παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.
2. **Πολυκυστικές Ωοθήκες (PCOΜ ή PCOS)**: Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να προκαλέσουν ακανόνιστους κύκλους και ενδιάμεση αιμορραγία.
3. **Ινομυώματα ή Πολύποδες**: Μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία εκτός της κανονικής περιόδου.
4. **Στρες και Άγχος**: Μπορούν να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία και να προκαλέσουν ακανόνιστη περίοδο.
5. **Θυρεοειδής**: Διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κύκλο.
### Τι να κάνεις:
1. **Καταγραφή του Κύκλου**: Κράτα ημερολόγιο με τις ημερομηνίες και τα συμπτώματα της περιόδου σου. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό να καταλάβει το μοτίβο των αλλαγών.
2. **Επίσκεψη σε Γυναικολόγο**: Κάνε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σου για να εξετάσεις την κατάσταση και να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις (όπως ορμονικές αναλύσεις, υπερηχογράφημα). Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην υπερηχογραφική εξέταση των ωοθηκών το κατά πόσο υπάρχει ωχρό σωμάτιο ή αν έχεις κυρίαρχο ωοθυλάκιο όπως επίσης και μία ενδελεχής έρευνα της ενδομητρικής κοιλότητας.
3. **Διατροφή και Άσκηση**: Μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών σου.
4. **Μείωση του Στρες**: Προσπάθησε να μειώσεις το στρες με τεχνικές χαλάρωσης
5. **Συμπληρώματα**: Ρώτησε τον γιατρό σου αν χρειάζεται να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, όπως σίδηρο ή μαγνήσιο.
Επίσης με τη χρήση αντισυλληπτικών μπορείς να διορθώσεις to ορμονολογικό περιβάλλον να δώσεις την δυνατότητα στο ενδομήτριο να ομοιογενοποιηθεί και να είναι ισοπαχο, οπότε και η περίοδο σου να είναι πιο συγχρονισμένες
ένας άλλος λόγος που μπορεί να δημιουργήσει ακανόνιστους κύκλους είναι υπερβολικές δίαιτες εάν δηλαδή έχεις χάσει πολλά κιλά πρόσφατα σε σημαντικό βαθμό.
### Αν ανησυχείς:
Είναι φυσιολογικό να ανησυχείς για αυτές τις αλλαγές. Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον γυναικολόγο σου το συντομότερο δυνατόν. Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα έγκαιρα, μπορείς να αποφύγεις περαιτέρω επιπλοκές και να βρεις μια λύση για τον ακανόνιστο κύκλο σου.
Αν η αιμορραγία είναι πολύ έντονη ή έχεις άλλα σοβαρά συμπτώματα (όπως σοβαρό πόνο, μεγάλη κόπωση, ή τάση για λιποθυμία), αναζήτησε άμεση ιατρική βοήθεια.
Παναγιωτίδης Κώστας MRCOG, MSc (Cardf), MSc (Guildf), MSc (Strg), MD (Strg), Επιμελητής χειρουργός, μαιευτήρας και γυναικολόγος τηλ. 210 666 8610, 6907935375 e-mail