Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024, 17:32Γυναίκα, 36 χρονών, 56 κιλά, 168 ύψος
Ιστορικό
Πριν ένα χρόνο είχα κάνει εκτρωση στις 8 εβδομάδες, γιατί δεν γινόταν να κρατήσω τη συγκεκριμένη εγκυμοσυνη. Έχω χειρουργείο 2 φορές σε πολύποδα μητρας και 1 φορά σε κύστη οωθηκης.
Ερώτηση
EIMAI ΣTHN 22H MEPA TOY KYKΛOY, EKANA AΠO MONH MOY MIA EΞETAΣH AMH KAI MOY THN EBΓAΛE 0,45ng/ml ME TIMEΣ ANAΦOPAΣ AΠO 0,1 EΩΣ 1,79ng/ml. EIMAI 36,5 XPONΩN, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΩΘΗΚΕΣ ΜΟΥ; ΚΑΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΌΤΗΤΑ ΜΟΥ; ΕΧΩ ΑΓΧΩΘΕΙ ΠΟΛΥ.
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024, 17:32
Η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) αποτελεί δείκτη της ωοθηκικής εφεδρείας, δηλαδή της ποσότητας και της ποιότητας των ωοθυλακίων που απομένουν στις ωοθήκες. Η τιμή των 0,45 ng/ml για την ηλικία σας (36,5 ετών) είναι χαμηλή, υποδηλώνοντας μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορείτε να συλλάβετε, αλλά δείχνει ότι η γονιμότητά σας μπορεί να είναι περιορισμένη, ειδικά αν καθυστερήσετε την προσπάθεια για εγκυμοσύνη.
Τι πρέπει να γνωρίζετε:
1. **Η ηλικία και η AMH:** Καθώς μεγαλώνουμε, η AMH φυσιολογικά μειώνεται, και η δυνατότητα των ωοθηκών να παράγουν ωάρια μειώνεται επίσης.
2. **Άλλοι παράγοντες:** Η AMH είναι μόνο ένας δείκτης. Ο συνδυασμός της με άλλες εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα για την καταμέτρηση των αντρικών ωοθυλακίων (AFC) και τα επίπεδα FSH/ LH στις αρχές του κύκλου, παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
3. **Προηγούμενα ιστορικά:** Οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις (πολύποδας μήτρας και κύστη ωοθήκης) μπορεί να έχουν επηρεάσει την ωοθηκική σας λειτουργία, ειδικά αν υπήρξε τραυματισμός του ωοθηκικού ιστού.
4. **Γονιμότητα:** Αν σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδί, ίσως είναι καλό να μη χρονοτριβήσετε και να συζητήσετε τις επιλογές σας (π.χ. φυσική σύλληψη, εξωσωματική) με έναν ειδικό γονιμότητας.
Τι μπορείτε να κάνετε:
1. **Επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο ή ειδικό γονιμότητας:** Εξηγήστε τις ανησυχίες σας και ζητήστε πλήρη διερεύνηση της γονιμότητάς σας.
2. **Εξετάσεις:** Συμπληρωματικές εξετάσεις όπως FSH, LH, E2 (οιστραδιόλη) και υπερηχογράφημα ωοθηκών θα βοηθήσουν.
3. **Προγραμματισμός:** Αν δεν είστε έτοιμη για εγκυμοσύνη, συζητήστε το ενδεχόμενο κατάψυξης ωαρίων.
4. **Διαχείριση άγχους:** Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ορμονική σας ισορροπία. Συζητήστε με έναν ειδικό για ψυχολογική υποστήριξη αν αισθάνεστε υπερβολική πίεση.
Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν επιλογές και λύσεις. Μπορείτε να διαβάσετε ή να δείτε σχετικά βίντεο και άρθρα μου για τη διερεύνηση γονιμότητας στο ιατρονετ https://www.iatronet.gr/video
Παναγιωτίδης Κώστας MRCOG, MSc (Cardf), MSc (Guildf), MSc (Strg), MD (Strg), Επιμελητής χειρουργός, μαιευτήρας και γυναικολόγος τηλ. 210 666 8610, 6907935375 e-mail