Τετάρτη, 09 Απριλίου 2025, 19:41Γυναίκα, 29 χρονών, 75 κιλά, 168 ύψος
Ιστορικό
Έχω υποθυροειδισμό ρυθμισμένο καθώς λαμβάνω αγωγή Τ4 (hashimoto). Παλαιότερα υπήρχε παχυσαρκία αλλά τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να φέρω το βάρος μου στα φυσιολογικά.
Ερώτηση
“Καλησπέρα σας. Έχω μια ερώτηση καθώς η αγωνία είναι μεγάλη. Τη Δευτέρα 7/4/2025 πήγα στο γιατρό και έκανα διακολπικο υπερηχοηραφημα όπου ακούσαμε την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου. Σύμφωνα με το γιατρο είμαι 6 εβδομάδων και 4 ημερών. Τη Δευτέρα πριν την επίσκεψη στο γιατρό ξεκίνησε μια μικρή αιμορραγία και ο γιατρός μου συνέστησε ξεκούραση και λήξη uttogestan.Την Πέμπτη 3/4/2025 η τιμή της χοριακης ήταν 9079.30 και χτες 7/4/2025 η τιμή της είναι 14.655.63. Θεωρείτε ότι αυξήθηκε ικανοποιητικα ή είναι μικρή η αύξησης της; Δεν έχει διπλασιαστεί γεγονός που με έχει αγχώσει αρκετά.”
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2025, 19:41
Κατανοώ πλήρως την ανησυχία σου και είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις έτσι σε μια τόσο ευαίσθητη φάση. Θα πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στον γιατρό που σε παρακολουθεί και για οποιαδήποτε τέτοιου είδους ερώτηση να απευθύνεσαι στο γιατρό σου,
Ωστόσο για να δούμε τα δεδομένα σου πιο αναλυτικά:
- Ημέρα 1: Πέμπτη 3/4/2025 → χοριακή 9079,30
- Ημέρα 2: Δευτέρα 7/4/2025 → χοριακή 14.655,63
- Η διαφορά ανάμεσα στις δύο τιμές είναι 4 ημέρες
Η αύξηση της χοριακής ήταν περίπου **61% σε 4 ημέρες**. Αν και δεν έχει διπλασιαστεί, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι μετά τις 6 εβδομάδες κύησης η ταχύτητα διπλασιασμού - της αυξήσης της χοριακής μειώνεται σε σχέση με τις πρώτες εβδομάδες. Δηλαδή, δεν αναμένουμε πια διπλασιασμό κάθε 48 ώρες. Επιπλέον, το γεγονός ότι υπήρξε ακρόαση καρδιακής λειτουργίας στο υπερηχογράφημα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό και υπερτερεί των τιμών της χοριακής από μόνο του ως δείκτης εξέλιξης της κύησης.
Η οδηγία για ξεκούραση και προγεστερόνη (Utrogestan) είναι επίσης συνήθης σε περιπτώσεις μικρής αιμορραγίας στο πρώτο τρίμηνο.
Συμπερασματικά:
- Η αύξηση της χοριακής είναι ικανοποιητική*για το στάδιο της κύησης.
- Η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου είναι ισχυρός δείκτης καλής πορείας.
- Η μικρή αιμορραγία είναι συχνή στο πρώτο τρίμηνο και δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι ανησυχητικό, ειδικά με καλή εικόνα στο υπερηχογράφημα.
Αν νιώσεις οποιαδήποτε αλλαγή στην αιμορραγία ή πόνο, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις άμεσα με το γιατρό σου.
Εύχομαι ότι καλύτερο για την κύηση σου
Παναγιωτίδης Κώστας MRCOG, MSc (Cardf), MSc (Guildf), MSc (Strg), MD (Strg), Επιμελητής χειρουργός, μαιευτήρας και γυναικολόγος τηλ. 210 666 8610, 6907935375 e-mail