Αγγλικός όρος

percutaneous trnasluminal coronary angioplasty

Ορισμός

Μέθοδος για την αντιμετώπιση εντοπισμένων στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών. Ένας ειδικός καθετήρας είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε ένα κυλινδρικό μπαλόνι να καλύπτει κάποιο τμήμα του. Αφού έχει εισαχθεί διαδερμικά ο καθετήρας μέσα στην αρτηρία, γεμίζει το μπαλόνι με αέρα, σε πίεση ανάμεσα στις 9 και στις 15 ατμόσφαιρες (περίπου 135 έως 225 psi) και διανοίγεται το αγγείο. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες στενωμένες αρτηρίες εκτός από τις στεφανιαίες. Μόνο στις Η.ΠΑ πραγματοποιούνται 400000 αγγειοπλαστικές των στεφανιαίων κάθε χρόνο. Παραλλαγές τις ίδιας τεχνικής χρησιμοποιούνται για την διάνοιξη αποφραγμένων αρτηριών σε διάφορα τμήματα της αιματικής κυκλοφορίας (π.χ. στις νεφρικές, στις λαγόνιες και στις μηριαίες αρτηρίες).

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Προεγχειρητικά: Ο καρδιολόγος θα πρέπει να ενημερώνει τον ασθενή σχετικά με την επέμβαση. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να λεκτικοποιήσει τα συναισθήματά του και τους φόβους του και ξεκαθαρίζονται τα σημεία εκείνα για τα οποία έχει μια εσφαλμένη αντίληψη. Ο ασθενής προετοιμάζεται σωματικά για την επέμβαση σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού. Συλλέγονται τα προεγχειρητικά ευρήματα τα οποία στη συνέχεια θα συγκριθούν με τα αντίστοιχα μετεγχειρητικά.

Μετεγχειρητικά: Παρακολουθούνται τα ζωτικά σημεία, ο ρυθμός και η συχνότητα της καρδιακής λειτουργίας και η νευρολογική και αγγειακή κατάσταση περιφερικά του σημείου εισαγωγής του καθετήρα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα στηθοσκόπιο με Doppler εάν οι περιφερικές σφίξεις είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Το σημείο του κεθετηριασμού επιθεωρείται περιοδικά για τυχόν σχηματισμό αιματώματος, εκχύμωσης ή αιμορραγίας. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους επιδέσμους και ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να ενημερώνεται για οποιαδήποτε αιφνίδια εξέλιξη. Εάν υπάρξει αιμορραγία, θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεση πίεση πάνω στο σημείο του καθετηριασμού. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει τα πόδια του τεντωμένα και το κεφάλι του δε θα πρέπει να ανυψώνεται περισσότερο από τις 15ο για την αποφυγή της κάμψης του ισχίου και την πιθανή αλλαγή της θέσης του καθετήρα. Εξετάζεται ο ασθενής για τυχόν εκδήλωση θωρακικού πόνου, ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε αγγειόσπασμο ή σε απόφραξη εκ νέου του αγγείου το οποίο έχει υποβληθεί σε αγγειοπλαστική. Χορηγείται η ενδεικνυόμενη ποσότητα υγρών ενδοφλεβίως, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχεία απομάκρυνση του σκιαγραφικού μέσου. Ο ασθενής εξετάζεται για τυχόν σημεία ή συμπτώματα υπερφόρτωσης με υγρά (δηλ. δύσπνοια, υγρούς ήχους στην ακρόαση των πνευμόνων, διατεταμένες φλέβες στον τράχηλο, ταχυκαρδία, πάλλοντα σφυγμό, υπέρταση, καλπαστικό σφυγμό). Συνεχίζεται η ενδεικνυόμενη φαρμακοθεραπεία (I.V. νιτρογλυκερίνη, ηπαρίνη). Εξηγείται στους ασθενείς ότι θα γίνει αφαίρεση του καθετήρα και μετά την αφαίρεση εφαρμόζεται άμεση πίεση για 30 λεπτά στο σημείο εισόδου και στη συνέχεια γίνεται πιεστική επίδεση. Συνεχίζεται η παρακολούθηση των ζωτικών σημείων μέχρι να είναι απολύτως σίγουρο ότι δεν υπάρχει κάποια εμφανής αιμορραγία. Κατά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο παρέχονται κάποιες πληροφορίες και οδηγίες στον ίδιο τον ασθενή και στην οικογένειά του σχετικά με την προγραμματισμένη επόμενη επίσκεψη στον καρδιολόγο, τις εξετάσεις παρακολούθησης στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής όπως είναι η δοκιμασία κόπωσης με θάλιο ή η αγγειογραφία και επίσης δίνονται οδηγίες ασκήσεων ή περιορισμού ορισμένων δραστηριοτήτων (συνήθως οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν 24 ώρες μετά από την επέμβαση και να επιστρέψουν στην εργασία τους 2 εβδομάδες αργότερα). Επίσης οι ασθενείς ενημερώνονται σχετικά με τη σημασία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων καθώς και τις παρενέργειές τους.

Συντομογραφία

PTCA