Αγγλικός όρος

diarrhea

Ορισμός

Η δίοδος υγρών ή αδιαμόρφωτων κοπράνων. Στην οξεία διάρροια, η συχνότητα των κινήσεων του εντέρου και ο όγκος των υγρών που αποβάλλονται καθορίζουν τη βαρύτητα της ασθένειας. Στις τροπικές χώρες, οι ασθένειες λοιμώδους διάρροιας συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο κοινές αιτίες ασθενειών και θανάτου, ειδικότερα στα παιδιά τα οποία αφυδατώνονται εύκολα. Παγκοσμίως, εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από διάρροια κάθε χρόνο. Οι διαρροϊκές ασθένειες είναι κοινές στις δυτικές χώρες, τείνουν όμως να είναι περισσότερο καλοήθεις και να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Πέντε γενικοί μηχανισμοί μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Η υπερβολική έκκριση ή εκκριτική διάρροια, συνήθως προκαλείται από λοιμογόνους οργανισμούς (π.χ. ροταϊός) ή εντεροτοξίνες (π.χ., Escherichia coli, Campylobacter difficile), οι οποίοι συντελούν στην υπερβολική έκκριση των ηλεκτρολυτών και του νερού. Κάθε ημέρα απεκκρίνονται περισσότερα από 500 ml κοπράνων, ακόμα και κατά τη διάρκεια νηστείας. Στις φλεγμονώδεις ή εξιδρωματικές διαταραχές, οι λοιμογόνοι οργανισμοί (π.χ., Salmonella, Shigella) προκαλούν βλάβες στον εντερικό βλεννογόνο· συχνά τα κόπρανα μπορεί να περιέχουν αίμα ή πύον και να είναι μικρού (δυσεντερία) ή μεγάλου όγκου. Η διάρροια συνεχίζει και κατά τη διάρκεια της νηστείας. Η μετάδοση των λοιμογόνων οργανισμών συνήθως γίνεται από άτομο σε άτομο ή μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής. Η περίοδος επώασης και η διάρκεια της ασθένειας διαφέρει ανάλογα με τον υπεύθυνο οργανισμό. Η διάρροια μπορεί να περιέχει αίμα.

Η ωσμωτική διάρροια παρουσιάζεται όταν ουσίες οι οποίες βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις (π.χ. αντιόξινα, λακτουλόζη, λακτόζη) δεν μπορούν να απορροφηθούν και έλκουν νερό από το εντερικό τοίχωμα στα κόπρανα. Απεκκρίνονται περισσότερα από 500 ml κοπράνων την ημέρα, η διάρροια όμως υποχωρεί κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Η δυσαπορρόφηση των θρεπτικών ονσιών οδηγεί στην στεατόρροια (ογκώδη και λιπώδη κόπρανα) με υψηλή οσμωτικστητα.

Η διάρροια εξαλείφεται με νηστεία, ενώ συμμετέχουν τόσο τα ωσμωτικά όσο και τα εκκριτικά στοιχεία. Η ανώμαλη εντερική κινητικότητα που προκύπτει από την χειρουργική αφαίρεση τμημάτων του εντέρου, την διαβητική νευροπάθεια ή το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, δημιουργεί εναλλασσόμενα πρότυπα διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Οι συχνές υδαρείς κινήσεις του εντέρου ή τα κόπρανα με πύον, αίμα, λίπη ή βλέννα είναι χαρακτηριστικά της διάρροιας, όπως και η κοιλιακές κράμπες, τα φουσκώματα ή οι ενοχλήσεις του πρωκτού. Όταν οι απώλειες από τη διάρροια είναι μεγάλες, εμφανίζονται συμπτώματα αφυδάτωσης και διαταραχής των ηλεκτρολυτών, όπως λιποθυμική τάση, δίψα και εξάντληση.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Η αναπλήρωση των υγρών είναι το κλειδί γιατην επιτυχή αντιμετώπιση της οξείας διάρροιας και την αποφυγή των επιπλοκών της. Οι λύσεις της επανυδάτωσης από το στόμα είναι φθηνές, ενώ είναι αποτελεσματικά εργαλεία στην αναπλήρωση του όγκου. Τα ενδοφλέβια υγρά κοστίζουν περισσότερο. Τα λοιμογόνα αίτια της διάρροιας συχνά αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά (όπως τα φάρμακα σουλφανιλαμιδίου ή οι κινολόνες). Στα φάρμακα καταπολέμησης της διάρροιας περιλαμβάνονται παράγωγα της καολίνης, η λοπεραμίδη και τα καταπραυντικά. Οι επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής συνιστούν θεραπευτικά βότανα όπως το μαραντάμυλο. Η αντιμετώπιση της χρόνιας διάρροιας εξαρτάται από το υποκείμενο αίτιο.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ασθενής αξιολογείται για ενδείξεις και συμπτώματα αφυδάτωσης και μεταβολικής αποδιοργάνωσης ή νεφρική ανεπάρκεια, όπως κεφαλαλγία, λήθαργος, μειωμένο επίπεδο συνείδησης και αντισταθμιστικό υπεραερισμό. Παρακολουθείται η συχνότητα, η σύσταση, το χρώμα και ο όγκος των κοπράνων, ενώ γίνεται ακρόαση των ήχων του εντέρου για τυχόν αλλαγή από τα κανονικά πρότυπα. Επίσης παρακολουθείται η ισορροπία των υγρών, η πρόσληψη και η αποβολή καθώς και το ημερήσιο βάρος. Χορηγούνται συνταγογραφημένα ενδοφλέβια υγρά ή υγρά χορηγούμενα από του στόματος, αναπληρώνονται οι ηλεκτρολύτες και οι θρεπτικές, ενώ αξιολογείται η ανταπόκριση του ασθενούς. Η περιοχή του πρωκτού αξιολογείται για εκδορές, ενώ μετά από κάθε εκκένωση του εντέρου πλένεται και καθαρίζεται ήπια αλλά σχολαστικά, και εφαρμόζεται προστατευτική αλοιφή. Για τις παραπάνω επεμβάσεις τηρούνται οι γενικές προφυλάξεις. Τα φάρμακα για την καταπολέμηση της διάρροιας χορηγούνται σύμφωνα με την ιατρική συνταγή.

Η εξάπλωση της λοιμογόνου διάρροιας προλαμβάνεται με την εφαρμογή και την εκπαίδευση του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών και τη λήψη των μέτρων υγιεινής, τον σωστό χειρισμό και τη σωστή κατάψυξη των τροφών που κινδυνεύουν από βακτηριακή μόλυνση καθώς και την αναφορά στις κατάλληλες αρχές δημόσιας υγείας των παθογόνων οργανισμών που ευθύνονται για διάρροια.

Υπώνυμος όρος

acute diarrhea
antibiotic-associated diarrhea
dysenteric diarrhea
emotional diarrhea
epidemic diarrhea in the newborn
factitious diarrhea
fatty diarrhea
infantile diarrhea
lienteric diarrhea
membranous diarrhea
mucous diarrhea
osmotic diarrhea
purulent diarrhea
secretory diarrhea
simple diarrhea
summer diarrhea
toddler′s diarrhea
travelers′ diarrhea
weanling diarrhea