Αγγλικός όρος

eclampsia

Ορισμός

Μια σοβαρή υπερτασική διαταραχή της κύησης, που χαρακτηρίζεται από σπασμούς και κώμα και η οποία εμφανίζεται ανάμεσα στην 20η εβδομάδα της κύησης και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της λοχείας. Η εκλαμψία αποτελεί την πιο σοβαρή επιπλοκή της επαγόμενης από την κύηση υπέρτασης. Παρατηρείται στο 0,5- 4% όλων των τοκετών. Περίπου το 25% των σπασμών εμφανίζονται εντός των πρώτων 72 ωρών από τον τοκετό. Η περιγεννητική θνησιμότητα είναι περίπου 20%.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Μολονότι η αιτιολογία είναι άγνωστη, ο αγγειόσπασμος αποτελεί έναν από τους υποκείμενους μηχανισμούς και οι παράγοντες κινδύνου για τη διαταραχή αυτή περιλαμβάνουν την υπέρταση και τη σπειραματονεφρίτιδα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η γυναίκα εμφανίζει μία ή περισσότερες κρίσεις grand mal. Το κώμα, τα οποίο ακολουθεί το επιληπτικό επεισόδιο, μπορεί να είναι σύντομο ή να επιμένει για περισσότερο από μία ώρα. Χωρίς θεραπεία, οι σπασμοί μπορεί να επανεμφανισθούν μέσα σε μερικά λεπτά. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο κοιλιακό άλγος. Άλγος στο άνω δεξί τεταρτημόριο της κοιλίας μπορεί να αποτελεί σημείο ηπατικού οιδήματος με υποκάψια αιμορραγία.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Η βλάβη των οργάνων παρατηρείται πιο συχνά στους νεφρούς, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και στον πλακούντα. Ο νεφρός παρουσιάζει εκφυλιστική σωληναριακή νεφρίτιδα. Το σωληναριακό επιθήλιο εμφανίζει θολερό οίδημα, λιπώδη εκφύλιση και πηκτική νέκρωση. Το ήπαρ είναι διογκωμένο και διάστικτο, εμφανίζοντας θρόμβωση στην πυλαία φλέβα και εκφύλιση στην περιφέρεια των λοβίων με υποκάψιες αιμορραγίες. Οίδημα, υπεραιμία, θρόμβωση και αιμορραγίες παρατηρούνται και στον εγκέφαλο. Ο πλακούντας εμφανίζει έμφρακτα, θρομβώσεις και αιμορραγίες. υπάρχει επίσης οίδημα του αμφιβληστροειδούς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ο άμεσος και αποτελεσματικός έλεγχος των σπασμών είναι ζωτικής σημασίας. Στην προσπάθεια να ανασταλεί η επακόλουθη επιληπτική δραστηριότητα, χορηγείται bolus ενδοφλεβίως και σε στάγδην έγχυση θειϊκό μαγνήσιο. Τοποθετείται καθετήρας στην κύστη και παρακολουθείται η αποβολή ούρων ανά ώρα. Η ολιγουρία αποτελεί κακό προγνωστικό σημείο, που μπορεί να σημαίνει νεφρική ανεπάρκεια ή τοξικότητα από το μαγνήσιο. Εάν είναι δυνατό, μπορεί να χρειαστεί να προκληθεί τοκετός ή να διενεργηθεί καισαρική τομή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η επαναλαμβανόμενη χορήγηση διουρητικών κατά τη διάρκεια της κύησης αντενδείκνυται, επειδή τα διουρητικά δεν έχουν κανένα όφελος και μπορεί να προκαλέσουν σημαντική βλάβη με το να καλύψουν τα σημεία και συμπτώματα, τα οποία θα προειδοποιούσαν την ασθενή και τον ιατρό για την έναρξη της εκλαμψίας.

Τοκετός:Ο τοκετός δεν ενδείκνυται έως ότου η ασθενής βρεθεί σε μια σταθερή κατάσταση, συνήθως εντός 4-6 ωρών. Αν ο τοκετός είναι ήδη σε εξέλιξη, πρέπει να ακολουθηθούν οι πλέον συντηρητικές μέθοδοι. Η καισαρική τομή πρέπει να αποφεύγεται, εκτός αν συντρέχει κάποιος άλλος μαιευτικός λόγος. Αν οι ιατρικοί χειρισμοί, ωστόσο, δεν επιφέρουν βελτίωση, πρέπει να προκληθεί τοκετός με τη χορήγηση ενός παράγοντα που επιταχύνει τον τοκετό (οξυτοκίνη). Μπορεί να χρειαστεί να διενεργηθεί και καισαρική τομή.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Κατά την οξεία φάση των σπασμών παρέχεται επείγουσα φροντίδα και χορηγούνται τα κατάλληλα φάρμακα. Αφού υποχωρήσουν οι σπασμοί, η γυναίκα τοποθετείται σε αριστερή πλάγια θέση, ώστε να υποβοηθηθεί η αυξημένη πλακουντιακή αιμάτωση. Οι πλαϊνές προστατευτικές μπάρες πρέπει να είναι σηκωμένες για να προστατευθεί η έγκυος από τραυματισμό εξαιτίας τυχόν νέων σπασμών. Πρέπει να παρακολουθείται στενά η ανταπόκριση τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου στο χορηγούμενο θειικό μαγνήσιο εξαιτίας του κινδύνου τοξικότητας. Τα σημεία της τοξικότητας του μαγνησίου στη μητέρα περιλαμβάνουν εξάλειψη του επιγονατιδικού αντανακλαστικού, ρυθμό αναπνοής λιγότερο από 12 αναπνοές/ λεπτό, αποβολή ούρων λιγότερο από 30 mL/ ώρα, επίπεδα μαγνησίου ορού πάνω από 8 mg/ dL, ερυθρότητα προσώπου και μυϊκή πλαδαρότητα, εμβρυϊκή βραδυκαρδία ή σοβαρή υπόταση της εγκύου. Πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο γλυκονικό

Ετυμολογία

[" + lampein, λάμπω]