Αγγλικός όρος

eczema

Ορισμός

Γενικός όρος για την περιγραφή ενός κνησμώδους, ερυθηματώδους εξανθήματος, το οποίο αρχικά εκκρίνει ή εμποτίζεται από ορώδες υγρό και μπορεί να εφελκιδοποιηθεί, να λεπτυνθεί ή να γίνει φολιδώδες. Το εκζεματώδες εξάνθημα μπορεί να προκύψει από διάφορα αίτια, όπως αλλεργίες, ερεθιστικά χημικά προϊόντα, φάρμακα, ξύσιμο ή τρίψιμο του δέρματος ή έκθεση στον ήλιο. Μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο. Το εξάνθημα μπορεί να μολυνθεί δευτερογενώς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η αποφυγή του αιτίου που προκαλεί το εξάνθημα (π.χ. ένα φωτοευαισθητοποιητικό φαρμακευτικό σκεύασμα, τα φύλλα του δηλητηριώδους κισσού, ένα ερεθιστικό άρωμα ή σαπούνι) προλαμβάνει τις υποτροπές και επιτρέπει στο δέρμα να επουλωθεί. Η τοπική εφαρμογή στυπτικών διαλυμάτων (όπως το διάλυμα του Burow), αντιϊσταμινικών ή κορτικοστεροειδών αλοιφών, δισκίων ή ενέσεων μπορεί να ανακουφίσουν τη φλεγμονή.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Οι ασθενείς ενημερώνονται για την αναγνώριση και αποφυγή των αλλεργιογόνων ουσιών στη διατροφή τους και στο περιβάλλον. Τα ρούχα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μαλακά υφάσματα, κατά προτίμηση βαμβακερά, και να πλένονται με ήπια απορρυπαντικά. Τα νύχια πρέπει να διατηρούνται κοντά για να αποφεύγεται η βλάβη από το ξύσιμο. Τα αντιϊσταμινικά μπορούν να ελαττώσουν το αίσθηματου κνησμού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διατήρηση της θερμοκρασίας δωματίου κάτω από τους 22°C, η χρήση συσκευών διατήρησης της υγρασίας κατά τους χειμερινούς μήνες και το πλύσιμο σε χλιαρό νερό μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο και να ελαττώσουν το αίσθημα του κνησμού.

Ετυμολογία

[Ελλ. ekzein, εκβράζω, ξεπηδώ]

Υπώνυμος όρος

asteatotic eczema
dyshidrotic eczema
erythematous eczema
eczema herpeticum
lichenoid eczema
nummular eczema
pustular eczema
seborrheic eczema
vaccinatum eczema