Αγγλικός όρος

vaginitis

Ορισμός

1. Φλεγμονή του ιδίου ελυτροειδή χιτώνα του όρχεος.
2. Φλεγμονή του κόλπου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκληθεί από μικροοργανισμούς, όπως γονοκόκκους, χλαμύδια, Gardnerella vaginalis, σταφυλοκόκκους, στρεπτοκόκκους, σπειροχαίτες, ιούς, ερεθισμό από χημικά προϊόντα μυκήτων κατά τον καταιονισμό, λοίμωξη (καντιντίαση) που οφείλεται στην Candida albicans, λοίμωξη από πρωτόζωα (Trichomonas vaginalis), νεοπλάσματα του τραχήλου ή του κόλπου, ή ερεθισμό από ξένα σώματα (π.χ., κολπικά υπόθετα ή ταμπόν). Άλλες σπάνιες αιτίες περιλαμβάνουν παρασιτικές λοιμώξεις ή, σε υποσιτιζόμενες γυναίκες, πελάγρα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Περιλαμβάνουν κολπικές εκκρίσεις, κάποιες φορές δύσοσμες και περιστασιακά αιματηρές· ερεθισμό και αίσθημα κνησμού· συχνουρία· και πόνο κατά την ούρηση. Ο βλεννογόνος του κόλπου κατά την εξέταση παρουσιάζεται εξέρυθρος και μπορεί να υπάρχει επιφανειακή εξέλκωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Χορηγείται συγκεκριμένη θεραπεία, όπως υποδείχτηκε. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση της υγιεινής του περινέου, εκπαιδεύοντας την ασθενή στην κατάλληλη μέθοδο καθαρισμού του πρωκτού μετά από κάθε κένωση, στην κατάλληλη χρήση προστατευτικών μέτρων κατά την έμμηνο ρύση, καθώς και στο σκούπισμα του αιδοίου μετά την ούρηση.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Η συλλογή του δείγματος προς εξέταση πρέπει να γίνεται υπό άσηπτες συνθήκες. Ο ιατρός οφείλει να είναι κοντά στον ασθενή κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, να του εξηγεί τι πρέπει να κάνει σε κάθε στάδιο και να τον προειδοποιεί για ενδεχόμενες ενοχλήσεις. Αν η κολπίτιδα οφείλεται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε θα πρέπει να λάβει θεραπεία και ο σεξουαλικός σύντροφος της ασθενούς για να αποφευχθεί πιθανή επαναλοίμωξη. Ορισμένες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες κολπίτιδες πρέπει να αναφέρονται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως και οι γνωστές σεξουαλικές επαφές της ασθενούς.

Συνώνυμο

colpitis

Ετυμολογία

Λατ. vagina, έλυτρο, + Ελλ. itis, φλεγμονή

Υπώνυμος όρος

vaginitis adhaesiva
atrophic vaginitis
candidal vaginitis
chlamydial vaginitis
diphtheritic vaginitis
emphysematous vaginitis
granular vaginitis
nonspecific vaginitis
postmenopausal vaginitis
senile vaginitis
vaginitis testis
Trichomonas vaginalis vaginitis