Αγγλικός όρος

urinary bladder

Ορισμός

Μια μυώδης, μεμβρανώδης, διατάσιμη κύστη που συγκρατεί τα ούρα και η οποία εδράζεται στην πύελο. Λαμβάνει τα ούρα από τα νεφρά διαμέσου των ουρητήρων και τα αποβάλλει από το σώμα διαμέσου της ουρήθρας.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ: H κύστη εδράζεται στο πρόσθιο-κατώτερο τμήμα της πυέλου. Στις γυναίκες βρίσκεται μπροστά από το πρόσθιο τμήμα του κόλπου και της μήτρας, ενώ στον άνδρα μπροστά από το ορθό. Το κατώτερο τμήμα της κύστης, που βρίσκεται σε συνέχεια με την ουρήθρα, καλείται αυχένας της κύστης. Το άνω άκρο της, το οποίο συνδέεται με τον ομφαλό διαμέσου του μεσαίου ομφαλικού συνδέσμου, ονομάζεται κορυφή της ουροδόχου κύστης. Η περιοχή μεταξύ των οπών των δύο ουρητήρων και της ουρήθρας ονομάζεται τρίγωνο της κύστης. Το τοίχωμα της κύστης διαθέτει τρία μεγάλα στρώματα. Ο βλεννογόνος αποτελείται από μεταβατικό επιθήλιο. Το μεσαίο στρώμα διαθέτει τρία στοιβάδες (διαμήκη, κυκλική, διαμήκη) λείου μυός, ο οποίος ονομάζεται εξωστήρας μυς της κύστης. Η εξωτερική στοιβάδα της άνω επιφάνειας αποτελείται από σπλαχνικό περιτόναιο. Στις πλάγιες και κατώτερες επιφάνειες υπάρχει χαλαρός συνδετικός ιστός. Η ουροδόχος κύστη υποστηρίζεται από πολλούς συνδέσμους. Αιματώνεται από την άνω, μέση και κατώτερη κυστική αρτηρία, παροχετεύεται από πολλές φλέβες και λεμφαγγεία και νευρώνεται από κλάδους των τρίτου και τέταρτου ιερού νεύρου του υπογάστριου πλέγματος.

Η κύστη έχει φυσιολογική χωρητικότητα 500 ml ή και περισσότερο. Σε διάφορες παθήσεις μπορεί να διαταθεί σημαντικά. Μια συχνή αιτία διάτασης σε ηλικιωμένους άνδρες, η οποία παρεμποδίζει την ούρηση, αποτελεί η υπερτροφία του προστάτη, ο οποίος περιβάλλει την ουρήθρα και τον αυχένα της κύστης.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ: Το 24ωρο εκκρίνονται κατά μέσο όρο 1,2-1,5 λίτρα ούρων, αλλά η ποσότητα αυτή ποικίλλει με την ποσότητα των προσλαμβανόμενων υγρών και την ποσότητα των υγρών που αποβάλλεται με την εκπνοή, τον ιδρώτα και τα κόπρανα. Η αδυναμία κένωσης της κύστης είναι γνωστή ως κατακράτηση και ενδέχεται να χρειαστεί καθετηριασμό. Οι σφιγκτήρες μυς αποτελούν τμήμα του μηχανισμού που ελέγχει την κατακράτηση των ούρων εντός της ουροδόχου κύστης.

Σε ασθενείς που χρειάζονται βοήθεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων κένωσης της κύστης, προσφέρεται μια πλειονότητα επιλογών: μόνιμοι ουρηθρικοί καθετήρες, ασκήσεις Kegel, διαλείπων καθετηριασμός, εξωτερικές συλλεκτικές συσκευές (ουροδοχεία και πάπιες), φάρμακα για την κένωση της κύστης (όπως bethanechol, φαινοξυβενζαμίνη, διαζεπάμη, δανδρολένιο ή baclofen) και φάρμακα για την αύξηση της χωρητικότητας της κύστης (όπως ιμιπραμίνη, οξυβουτίνη, προπαθυλένιο, ψευδοεφεδρίνη ή φαινυλπροπανολαμίνη). Για τους άνδρες υπάρχει προφυλακτικό, το οποίο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να συλλέγει τα ούρα.

Η δύναμη της ούρησης είναι πολύ μεγαλύτερη σε ένα παιδί από ότι σε έναν ενήλικα, διότι στα παιδιά η κύστη αποτελεί περισσότερο ένα κοιλιακό παρά ένα πυελικό όργανο. Οι κοιλιακοί μυς των παιδιών βοηθούν στην αποβολή των ούρων.

ΕΞΕΤΑΣΗ: Ψηλάφηση: η κύστη δεν μπορεί να ψηλαφηθεί όταν είναι άδεια. Όταν είναι πλήρης, γίνεται εμφανής ως μια μάζα στην υπερηβική περιοχή, η οποία κατά την ψηλάφηση έχει απαλή υφή και ωοειδές σχήμα.

Επίκρουση: όταν η κύστη είναι διατεταμένη με ούρα, το στρογγυλοποιημένο ανώτερο όριό της αναγνωρίζεται από τον τυμπανικό ήχο του εντέρου στη μια πλευρά και τον αμβλύ ήχο της ουροδόχου κύστης στην άλλη.

Συνώνυμο

vesica urinaria

Κύριος όρος

bladder