Αγγλικός όρος

carpal tunnel syndrome

Ορισμός

Πόνος, ή νωθρότητα, η οποία επηρεάζει ορισμένο τμήμα της διανομής του μέσου νεύρου του χεριού (την παλαμιαία περιοχή του αντίχειρα, το δείκτη, το κερκιδικό ήμιση του παράμεσου και το κερκιδικό ήμισυ της παλάμης), ενώ μπορεί να εξαπλωθεί και στον πήχη. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν ιστορικό επανειλημμένων τραυματισμών στον καρπό, όπως είναι για παράδειγμα, εκείνοι οι οποίοι εργάζονται στην εριουργία, οι κωπηλάτες, δακτυλογράφοι, χρήστες Η/Υ, ή εκείνοι οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικά δονούμενα εργαλεία, ή μηχανήματα. Επιπροσθέτως, η πάθηση μπορεί να εμφανισθεί μετά από κάταγμα του καρπού κατά την εγκυμοσύνη, ή ως συνέπεια συστηματικών, ή μεταβολικών διαταραχών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η ακρομεγαλία και η αμυλοείδωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ο ασθενής πρέπει να αναπαύσει το άκρο, αποφεύγοντας οτιδήποτε επιδεινώνει τα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να απαιτήσει την τοποθέτηση νάρθηκα στον καρπό για αρκετές εβδομάδες προκειμένου να ανακουφισθεί η ένταση στο μέσο νεύρο. Οι εργασιακές απαιτήσεις του ασθενούς πρέπει να αναλυθούν και να δοθούν συστάσεις για τροποποιημένα εργαλεία ή για αλλαγή καθηκόντων. Ο ασθενής διδάσκεται σχετικά με το πώς θα αποφεύγει την ένταση στο μέσο νεύρο. Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλάβουν γιόγκα, ενέσεις κορτικοστεροειδών ή χειρουργική επέμβαση.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ασθενής αξιολογείται ως προς την απώλεια των αισθήσεων στην παλαμιαία επιφάνεια των ακροδακτύλων και για ατροφία των μυών του θέναρος - και τα δύο υποδεικνύουν προχωρημένο τραυματισμό του μέσου νεύρου. Εάν τα παρουσιάζει, τότε ενδείκνυται παραπομπή σε ειδικό. Η φυσική εξέταση του καρπιαίου σωλήνα (σημεία των Phalen και Tinel) έχει χαμηλή ακρίβεια, αλλά γενικά πραγματοποιείται.

Οι περισσότεροι ασθενείς με πόνο, ο οποίος πιθανώς προέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα, αντιμετωπίζονται με τροποποίηση της εργασίας, με την τοποθέτηση νάρθηκα στον καρπό για να διατηρήσουν το προσβεβλημένο χέρι σε ουδέτερη στάση και με ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως το ibuprofen. Προτείνεται επαγγελματική συμβουλή, εάν το σύνδρομο υπαγορεύει παροδική ή μόνιμη αλλαγή επαγγέλματος.

Εξηγείται η ανάγκη διαγνωστικών εξετάσεων, όπως ελέγχων νευρικής αγωγής, ή ηλεκτρομυογραφίας και της αισθητικότητας. Ελέγχεται προσεκτικά η νευροαγγειακή κατάσταση μετεγχειρητικώς και ενθαρρύνεται ο ασθενής να κρατήσει το χέρι του ψηλά, ώστε να ελαττωθεί το οίδημα και η δυσφορία. Ο ασθενής πρέπει να πραγματοποιεί τις ενδεικνυόμενες ασκήσεις καρπού και δακτύλων καθημερινώς προκειμένου να βελτιώσει την κυκλοφορία και να ενισχύσει το μυικό τόνο. Ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιεί τις ασκήσεις σε θερμό νερό εάν είναι επώδυνες (φορώντας χειρουργικό γάντι εάν είναι τοποθετημένοι ακόμα οι επίδεσμοι). Πρέπει να αποφεύγει το ανασήκωμα βάρους μεγαλύτερων από λίγες ουγγιές. Ο ασθενής πρέπει να αναφέρει έντονο, επίμονο πόνο ή ευαισθησία, τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν τενοντοαρθρίτιδα ή σχηματισμό αιματώματος. Η τομή πρέπει να διατηρείται καθαρή και στεγνή και να αλλάζουν οι επίδεσμοι καθημερινώς, έως ότου επουλωθεί πλήρως η τομή. Οι επίδεσμοι πρέπει επίσης να ελέγχονται για αιμορραγία. Οποιαδήποτε ασυνήθης αιμορραγία ή έκκριση πρέπει να αναφέρεται. Ενθαρρύνεται ο ασθενής να εκφράζει οποιεσδήποτε ανησυχίες ενώ παρέχεται υποστήριξη.