Τι συμβαίνει με τη γάτα μου;

Κοιμάται όλη την ημέρα, κυνηγάει σκιές όλη τη νύχτα.... Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις ιδιόρρυθμες γάτες.

Τρίβεται στο πρόσωπό σας

Αν μια γάτα τρίβει τη μουσούδα της σε σας είναι σημάδι της αγάπης. Οι γάτες έχουν αδένες στα μάγουλά τους και στις γωνίες του στόματός τους. Όταν τρίβονται στο πόδι σας ή άλλο μέρος του σώματος, αφήνουν μερικές από τις μυρωδιές τους σε σας. Σύμφωνα με την εθιμοτυπία της γάτας, αυτό είναι μια φιλοφρόνηση.

Φέρνει 'δώρα'

Έχετε πει ευγενικά στον μικρό σας κυνηγό, "Είμαι εντάξει". Αλλά η γάτα σας επιμένει να σας φέρνει δώρα, όπως λιχουδιές νεκρών ποντικών, πτηνών ή σαυρών. Το να σας φέρνει νεκρά ζώα είναι φυσιολογικό, αλλά είναι καλύτερο για εσάς (και για την προστασία της) να την κρατάτε μέσα. Μπορεί να της δώσετε παιχνίδια για να καλύψει κάπως την ανάγκη της για κυνήγι.

Πίνει νερό από τουαλέτες

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας επιμένει να πίνει νερό από την τουαλέτα. Γιατί να ταλαιπωρηθεί τόσο αν το μπολάκι της είναι γεμάτο; Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί οι γάτες το κάνουν αυτό και γενικά γιατί αγαπούν την τουαλέτα. Μην ανησυχείτε όμως για αυτήν την εμμονή τους, εκτός εάν κρατάτε χημικά καθαριστικά..

Τρώει φυτά

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων χόρτου μπορεί να είναι θρεπτική για τις γάτες. Σε μεγαλύτερες ποσότητες, μπορεί να έχει καθαρτικό αποτέλεσμα ή να προκαλέσει εμετό. Αν η γάτα σας τρώει πράσινο, ελέγξετε τα φυτά σας. Πολλά είδη είναι τοξικά για τις γάτες, όπως η αλόη και το φιλόδεντρο, και οι πασχαλιές, φυτά τα οποία είναι θανατηφόρα.

Τρώει μάλλινα

Για άγνωστους λόγους, το μαλλί είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στις γάτες. Μερικές το πιπιλίζουν. Κάποιες το τρώνε πραγματικά. Ορισμένες γάτες μπορεί ακόμη και να τρώνε μεγάλες ποσότητες από πουλόβερ. Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο συνηθισμένη σε γάτες εσωτερικού χώρου.

Κοιμάται όλη την ημέρα

Αν είσαι γάτα αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό επιβίωσης. Καθώς εξελίσσονταν στο φυσικό περιβάλλον, τα αιλουροειδή ανέπτυξαν ένα πρότυπο για τη διατήρηση της ενέργειάς τους. Κυνηγούν για μια σύντομη περίοδο και την υπόλοιπη μέρα κοιμούνται.

Μιλά ακατάπαυστα

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, μερικές γάτες είναι πιο «ομιλητικές» από άλλες. Μπορούν να μιλούν και να κλαψουρίζουν όλη την ημέρα. Οι ασιατικές φυλές, ιδιαίτερα οι σιαμαίοες, είναι ιδιαίτερα φλύαρες. Εφ' όσον η γάτα σας δεν φαίνεται ανήσυχη ή να πονάει, η φλυαρία δεν είναι λόγος ανησυχίας.

Πατουσάκια

Όταν η γάτα σας πηδάει στα πόδια σας για να σας ζυμώσει, αυτό σημαίνει ότι αισθάνεται χαλαρή, άνετη και ασφαλής.

Γλύφει το δάχτυλο

Εάν η γάτα σας έχει τη συνήθεια να γλείφει τα δάχτυλά σας, υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Το πρώτο είναι ότι η γάτα σας απλά λατρεύει τη γεύση του ιδρώτα ή της λοσιόν σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το γλείψιμο μπορεί να είναι μια ανακουφιστική συμπεριφορά. Μπορεί να προσπαθεί να νιώσει καλύτερα.

Φτέρνισμα

Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες είναι ευάλωτες σε αλλεργίες και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φτέρνισμα και ρινική καταρροή. Το φτέρνισμα στις γάτες προκαλείται συχνότερα από ιογενή λοίμωξη την οποία έχει κολλήσει από άλλες μολυσμένες γάτες. Άλλες αιτίες του φταρνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, τα χόρτα ή ακόμα και ένας όγκος. Εάν το φτέρνισμα συνεχίζεται για περισσότερες από μερικές ημέρες, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Παίζει όλη τη νύχτα

Οι γάτες φυσικά τείνουν να είναι άτακτες το βράδυ, τότε που η τρομερή όρασή τους, τις διευκολύνει να πιάσουν το θήραμα. Οι περισσότερες εξημερωμένες γάτες προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους ώστε να είναι ενεργές όταν οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αν η αγάπη σας είναι ΄΄κουκουβάγια΄΄, δοκιμάστε να παίξετε μαζί της λίγο περισσότερο και να φάει πριν κοιμηθείτε.

Λάμπουν τα μάτια της στο σκοτάδι

Πολλοί πολιτισμοί, όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, έχουν θαυμάσει τις γάτες ως θεϊκά όντα. Το γεγονός ότι τα μάτια τους λάμπουν στο σκοτάδι προσθέτει λίγο μυστήριο. Όπως αποδεικνύεται, υπάρχει μια αρκετά απλή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο. Τα μάτια της γάτας έχουν ένα στρώμα ιστού που ονομάζεται tapetum lucidum, το οποίο αντανακλά το φως πίσω στον αμφιβληστροειδή. Αυτός είναι ο λόγος που το βράδυ βλέπουν τόσο καλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας