Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια, αλλά μετά το πέρας τους. Και επειδή η προσωπική φροντίδα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάρρωση, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε την επιδερμίδα σας ενώ αντιμετωπίζετε τον καρκίνο.

Χημειοθεραπεία

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι το ξηρό δέρμα. Αν το αντιμετωπίζετε, χρησιμοποιήστε ήπια σαπούνια και χλιαρό νερό, ενυδατική και κρέμες με ήπιο pH. Αποφύγετε τις κρέμες με ορμόνες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν κακό στο δέρμα σας.

Δώστε ιδιαίτερη, μάλιστα, προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Πολλές κρέμες μπορεί να το περιέχουν ήδη, αλλά το αντηλιακό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Μία ακόμα παρενέργεια της χημειοθεραπείας είναι ότι μπορεί να αλλάξει το χρώμα το δέρματός σας σε περιοχές, συνεπώς – αν χρησιμοποιείτε μακιγιάζ – μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές.

Ακτινοθεραπεία

Μπορεί να παρατηρήσετε ερεθισμούς στο δέρμα, βραχύβιες αλλαγές στο χρώμα ή ενοχλήσεις. Αν νιώσετε φαγούρα στην περιοχή της θεραπείας, ενημερώστε τον γιατρό σας άμεσα, και μην ξύνετε την περιοχή. Πολλά προϊόντα μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό, οπότε μην χρησιμοποιείτε κρέμες και υλικά που δεν σας έχει προτείνει ο γιατρός σας.

Αποφύγετε τα προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν αρώματα ή μέταλλα, όπως το αλουμίνιο. Προσπαθήστε να μην εκθέτετε στον ήλιο τις περιοχές της θεραπείας. Μην τοποθετείτε αντηλιακό στις περιοχές της θεραπείας και χρησιμοποιήστε ρούχα για να τις καλύψετε. Αν δέχεστε ακτινοβολία στο στήθος, ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας προτείνει να φοράτε βαμβακερό σουτιέν, χωρίς σύρμα. Τέλος, μην ξυρίζετε τις περιοχές της θεραπείας, καθώς μπορεί να ερεθιστεί το δέρμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας