Το φθινόπωρο έφτασε, και είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσετε αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη, μιας και θα χρειαστεί ένας κύκλος θεραπειών για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ώστε να είστε έτοιμες να βγείτε στις παραλίες το επόμενο καλοκαίρι.

Για μια περιοχή όπως τα πόδια, πιθανόν να χρειαστούν 6 με 8 συνεδρίες σε διάστημα 40 ημερών μεταξύ τους, συνεπώς για να γίνει σωστά η θεραπεία και να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, θα χρειαστεί να περάσει διάστημα 7 με 8 μηνών από την πρώτη συνεδρία. Αυτό φυσικά, αν ακολουθείτε σωστά το πρόγραμμα των συνεδριών και δείξετε συνέπεια στα όσα σας έχει υποδείξει ο γιατρός ή η αισθητικός σας.

Πέρα όμως από το χρόνο που θα χρειαστεί και το μεσοδιάστημα μεταξύ των συνεδριών υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε και για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία αλλά και για να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η δράση των laser αποτρίχωσης στηρίζεται στην απορρόφηση της ενέργειας των ακτίνων laser από τη μελανίνη της τρίχας. Την ίδια απορροφητικότητα έχει όμως και η μελανίνη που παράγεται από το δέρμα μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να έχετε εκτεθεί στον ήλιο (ηλιοθεραπεία) ή να έχετε κάνει solarium τουλάχιστον 2-3 μέρες πριν και φυσικά πρέπει να έχει φύγει το μαύρισμα που αποκτήσατε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο κίνδυνος εγκαύματος από το laser σε περιοχή με μαυρισμένο δέρμα είναι μεγάλος -σε κάθε περίπτωση, αν είστε μαυρισμένες θα πονέσετε αρκετά κατά την εφαρμογή.

Για ένα διάστημα ενός μήνα τουλάχιστον, θα πρέπει να αφήσετε την τρίχα να μεγαλώσει φυσικά, χωρίς να εφαρμόσετε άλλη μέθοδο ριζικής αποτρίχωσης όπως κερί ή ηλεκτρόλυση. Το laser θα πρέπει να βρει τρίχα με μελανίνη στον θύλακα ώστε να μπορέσει να τον καταστρέψει. Χρησιμοποιήστε μόνο ξυράφι λοιπόν, και μάλιστα μία μέρα πριν από την συνεδρία. Αν δεν το έχετε κάνει, θα πρέπει ο θεραπευτής σας να τριμάρει την περιοχή πριν την θεραπεία.

Υπάρχουν κάποια φάρμακα όπως οι τετρακυκλίνες και η ισοτρετινοΐνη που προκαλούν φωτοευαισθησία στο δέρμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκαύματος σε οποιαδήποτε έκθεση σε ακτινοβολία (ηλιακή, laser). Η λήψη φαρμάκων που περιέχουν τις ουσίες αυτές θα πρέπει να έχει σταματήσει αρκετούς μήνες πριν ξεκινήστε την αποτρίχωση με laser. Φροντίστε να αναφέρετε πάντα κατά την επίσκεψή σας σε κάποιο κέντρο αισθητικής αποτρίχωσης, το πότε και για πόσο καιρό λαμβάνατε φαρμακευτική αγωγή με κάποια από αυτές τις ουσίες.

Οι κυρίες σε εγκυμοσύνη θα πρέπει να περιμένουν να περάσει και η περίοδος του θηλασμού για να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις συνεδρίες αποτρίχωσης με laser. Δεν έχει συνδεθεί, κατά ο παρελθόν, η αποτρίχωση με οποιοδήποτε laser με επιπλοκές κατά την κύηση ή το θηλασμό, αλλά καλό είναι να μην χρειαστεί να το ανακαλύψουμε.

Αν θέλετε να αποκτήσετε κάποιο τατουάζ θα πρέπει πρώτα να αποτριχώσετε την περιοχή με laser. Μετά θα είναι αργά, αφού η ακτινοβολία laser για αποτρίχωση πάνω σε τατουάζ θα δημιουργήσει μία πολύ άσχημη ουλή. Υπάρχουν ειδικά laser που αφαιρούν τατουάζ, όχι όμως αυτά της αποτρίχωσης.

Άτομα με καρκίνο του δέρματος, σακχαρώδη διαβήτη ή που λαμβάνουν αντιπηκτικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθούν ακτινοβολία. Φροντίστε λοιπόν, κατά την λήψη του ιστορικού, πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε θεραπεία, να είστε ειλικρινείς και να μην αποκρύψετε πληροφορίες που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών στην υγεία σας.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου