Η εγκυμοσύνη αναμφίβολα είναι η πιο σημαντική και εντυπωσιακή εμπειρία στον κύκλο ζωής της γυναίκας. Κάθε τρίμηνο επιφέρει διαφορετικές αλλαγές στο σώμα , στο δέρμα και στην ψυχολογία μας οπότε ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να δούμε πώς μπορούμε να περιποιηθούμε τον εαυτό μας από την ‘κορυφή μέχρι τα νύχια’.

ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ (1η – 13η εβδομάδα)

Το πρώτο τρίμηνο θεωρείται το πιο σημαντικό και το πιο επικίνδυνο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Κυρίως για τις μαμάδες που μένουν για πρώτη φόρα έγκυες δεν ξέρουν τι να περιμένουν και εάν οι αλλαγές που παρατηρούν στο σώμα τους είναι φυσιολογικές.

Τριχωτό της κεφαλής

Θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας μακραίνουν πιο γρήγορα αλλά υπάρχει και πιθανότητα να ‘πέφτουν’ σε ποσότητες μεγαλύτερες του φυσιολογικού ή μπορεί να είναι πιο λιπαρά. Δεν χρειάζεται να θορυβηθείτε καθώς αυτό συμβαίνει από την απότομη αλλαγή στην παραγωγή των ορμονών κατά το πρώτο εξάμηνο της εγκυμοσύνης σας.

Δώστε στα μαλλιά σας ζωντάνια κόβοντάς τα κάθε μήνα ώστε να διατηρηθούν υγιή και δυνατά. Μην κάνετε ακόμη δραστικές αλλαγές στην κούπ σας καθότι η ψυχολογία σας σε αυτό το εξάμηνο δεν είναι η πιο σταθερή. Οι βαφές μαλλιών περιέχουν υψηλή συγκέντρωση χημικών οπότε είναι καλό να αποφεύγονται καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθότι μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας, να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση ή ακόμη και να μην δώσουν την απόχρωση που είχατε συνηθίσει.

Εκμεταλλευτείτε την περίοδο της εγκυμοσύνης ώστε να δώσετε την ευκαιρία στα μαλλιά σας να ‘ανασάνουν’ χωρίς να χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα styling και αποφύγετε το συχνό πιστολάκι το οποίο φθείρει την τρίχα.

Πρόσωπο

Το πρώτο τρίμηνο όπου οι ορμονικές αλλαγές είναι και οι πιο έντονες, μπορεί να υποφέρετε από εμετούς, οι οποίοι αφυδατώνουν τον οργανισμό σας, καθώς και από έντονη κόπωση. Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει το δέρμα του προσώπου σας.

Ένα λιπαρό δέρμα μπορεί να γίνει πιο λιπαρό και να εμφανίσει ακμή, ένα ξηρό δέρμα μπορεί να γίνει πιο ξηρό και να εμφανίσει αφυδάτωση. Μην αγχωθείτε. Απλώς συνεχίστε να περιποιείστε σωστά το δέρμα σας χωρίς δραστικές παρεμβάσεις.

Εμπιστευτείτε τη γνώμη του δερματολόγου ή της αισθητικού σας εάν παρουσιάζεται κάποιο έντονο πρόβλημα ακμής ή αφυδάτωσης.

Για τα λιπαρά δέρματα αρκεί ένα ήπιο σαπούνι με ουδέτερο pH ή προτιμήστε ένα σαπούνι σε μορφή mousse που είναι πιο απαλό για το δέρμα. Εάν δεν παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα ακμής χρησιμοποιείστε ανά 1-2 εβδομάδες ένα ήπιο peeling προσώπου και μια αργιλώδη μάσκα που θα ανανεώσει και θα καθαρίσει το δέρμα σας από το σμήγμα και τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Είναι επίσης απαραίτητη μια ενυδατική, όχι ιδιαίτερα λιπαρή κρέμα και οπωσδήποτε το καλοκαίρι μια αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 40. Για ένα ξηρό δέρμα χρησιμοποιήστε ένα ήπιο γαλάκτωμα και λοσιόν για τον καθημερινό καθαρισμό του δέρματός σας, μια καλή ενυδατική και οπωσδήποτε αντιηλιακό.

Αντιστοίχως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο peeling προσώπου και μια ενυδατική μάσκα προσώπου 2-3 φορές το μήνα. Αποφύγετε καθ’όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης προϊόντα με λευκαντικές ουσίες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δραστικές και μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας.

Επίσης είναι απαγορευτικές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερες πανάδες στο δέρμα σας μετά την παραμονή σας στον ήλιο.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανίσετε έντονους καφέ λεκέδες, τις ονομαζόμενες πανάδες ή να παρατηρήσετε ότι οι ήδη υπάρχουσες γίνονται πιο έντονες και πιο πολλές και αυτό λόγω της υπερρέκρισης της μελανίνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η λύση βρίσκεται στην καθημερινή και τακτική χρήση αντιηλιακής κρέμας. Όσον αφόρα το make up σας, μια συμβουλή σας δίνω: τα εντελώς απαραίτητα.

Αποφύγετε το έντονο μακιγιάζ με τις υπερβολικές ποσότητες σε πούδρες και καλυπτικά. Αφήστε το δέρμα σας να ‘αναπνέει’ ώστε να μπορεί να αποβάλει γρηγορότερα τα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά που μπορεί να εμφανίσει. Αντικαταστείτε το μεικ-απ με μια αντιηλιακή με χρώμα, χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα καλυπτικού στα σπυράκια και τα σημάδια του δέρματός σας, δώστε λίγο χρώμα με μια πούδρα τερακότα, τονίστε τα μάτια σας με μάσκαρα σε διάφορα χρώματα και τα χείλη σας με ιριδίζοντα καλοκαιρινά lip gloss.

Εάν τα χείλη σας σκάνε συχνά προτιμήστε πιο ενυδατικά προϊόντα, τα οποία θα τα βρείτε σε μορφή σωληναρίου (και όχι stick) ή την γνωστή βαζελίνη.

Σώμα

Το δέρμα του σώματός σας μπορεί να παρουσιάσει έντονη αφυδάτωση καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία συνοδεύεται και από κνησμό καθώς το δέρμα τεντώνει. Χρησιμοποιείστε μια ενυδατική που θα καλύπτει τις ανάγκες σας και θα απορροφάται σύντομα.

Βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει αρωματικές ουσίες (αποφύγετε τις λοσιόν σώματος γνωστών αρωμάτων καθότι περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ενυδατικές ουσίες) αλλά περιέχει καταπραϋντικά συστατικά όπως η πανθενόλη, η καλέντουλα, καθώς και ενυδατικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε.

Μην την ξεχνάτε κάθε μέρα μετά το καθημερινό σας ντους.

Αποτρίχωση

Εάν δεν είστε από αυτές που κάνετε αποτρίχωση με κερί είτε μόνες είτε στην αισθητικό σας, ίσως είναι καιρός να αρχίσετε. Μπορεί στην αρχή να σας φανεί λίγο επώδυνο αλλά τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν. Η αποτρίχωση με το κερί έχει τα εξής πλεονεκτήματα εν αντιθέσει των υπολοίπων μεθόδων:

  • έχει λογικό κόστος εφόσον δεν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα
  •  δεν προκαλεί ερεθισμούς και ξηροδερμία όπως π.χ. το ξυράφι και οι αποτριχωτικές κρέμες 
  • μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα σημεία του σώματος (αποφύγετε την περιοχή της μασχάλης καθότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη) όπως πόδια, μπικίνι, χέρια, κοιλιά, πρόσωπο
  • έχει μεγάλη διάρκεια. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα οπότε σας απαλλάσσει από το άγχος της συχνής αποτρίχωσης.

Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο ζητήστε από την αισθητικό σας να χρησιμοποιήσει κερί αζουλενίου και κατά προτίμηση κρύο κερί (σε ρολέτα) που δεν δημιουργεί εγκαύματα. Με τον καιρό άλλωστε θα είναι δύσκολο να σκύψετε ακόμη και να δέσετε τα κορδόνια των παπουτσιών σας, πόσο μάλλον να ξυρίσετε τα πόδια σας.

Η αποτρίχωση με Laser είναι απαγορευτική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθότι μπορεί να βλάψει το έμβρυο!

Νύχια

Μαζί με τα μαλλιά σας μπορεί να παρατηρήσετε και μια πιο γρήγορη ανάπτυξη των νυχιών σας. Μην ξεχνάτε να περιποιείστε τα άκρα σας καθότι εκτός από θέμα υγιεινής είναι και θέμα καλαισθησίας.

Μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, απλώς να μην αλλάζετε μανικιουρίστα και να βεβαιώνεστε ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι αποστειρωμένα (κυρίως τα μεταλλικά).

Εάν φοβάστε για τυχόν μετάδοση μυκήτων ή δεν είστε πολύ σίγουρη για τα μέτρα αποστείρωσης που παίρνει η εν λόγω επαγγελματίας, ζητήστε της να σας αγοράσει ένα προσωπικό σετ από επαγγελματικούς νυχοκόπτες, λίμες και pusher (εργαλείο με το οποίο ‘σπρώχνουν’ τα επωνύχια).

Είναι καλύτερα να επιλέξει αυτή τα εργαλεία αυτά καθότι θα βρει αυτά που την εξυπηρετούν στη δουλειά της.

Επίσης τα επαγγελματικά εργαλεία μπορεί να είναι πιο ακριβά αλλά είναι καλύτερης ποιότητας και πιο ανθεκτικά. Ζητήστε να σας τα αποστειρώνει μετά από κάθε επίσκεψή σας και μετά πάρτε τα μαζί σας και φυλάξτε τα σε ξεχωριστές καθαρές θήκες για να είστε σίγουρη για την υγιεινή τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;