Με τον όρο ξηρό δέρμα χαρακτηρίζουμε το δέρμα που είναι λεπτό στην υφή του σαν χαρτί, με μειωμένη έκκριση σμήγματος εξαιτίας της έλλειψης ικανοποιητικού αριθμού σμηγματογόνων αδένων. Είναι ευαίσθητο, ανελαστικό και τραχύ, απολεπίζεται συχνά, η διατομή των πόρων του είναι μικρή και η όψη του καθαρή μιας και στερείται φαγεσώρων (μπιμπίκια) και οργανικών βλαβών όπως είναι τα σπυράκια. Αντίθετα, μπορεί να εμφανίσει ευρυαγγείες ή κοκκινίλες ενώ πολύ συχνά παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις. Έχει την τάση να ‘’σπάζει’’ γρήγορα εμφανίζοντας  από νεαρή ηλικία ρυτίδες για αυτό η σωστή περιποίησή του κρίνεται αναγκαία.

Καθαρισμός ή ντεμακιγιάζ

Για τον καθημερινό καθαρισμό του ξηρού δέρματος ενδείκνυται το γαλάκτωμα με βάση το νερό στο λάδι W/O, το οποίο δεν αφαιρεί μόνο τους ρύπους και το μακιγιάζ αλλά χάρη στις μαλακτικές του ιδιότητες ενυδατώνει και απαλύνει την ευαίσθητη σύσταση του ξηρού δέρματος. Άλλη επιλογή, αποτελούν τα λάδια καθαρισμού καθώς  βοηθούν το ξηρό δέρμα να κρατηθεί μαλακό χαρίζοντάς του την λεία όψη που στερείται λόγω της μειωμένης έκκρισης σμήγματος. Επίσης, οι λιπαρές κρέμες καθαρισμού λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ελαιώδεις ουσίες καθαρίζουν πολύ καλά, καταπραΰνοντας  παράλληλα το τραχύ δέρμα. Αντίθετα, τα αφρώδη προϊόντα καθαρισμού όπως τα σαπούνια και τα τζελ καλό θα ήταν να αποφεύγονται σε αυτόν τον τύπο δέρματος καθώς δημιουργούν αλκαλικό pH στο δέρμα και το απολιπαίνουν υπερβολικά , δίνοντας  την ενοχλητική αίσθηση του ‘’τραβήγματος’’, επιβαρύνοντας την ήδη αφυδατωμένη και ευαίσθητη επιδερμίδα. Όσον αφορά την τόνωση του ξηρού δέρματος, επιλέγουμε μια δροσιστική λοσιόν χωρίς αλκοόλη ή με αλκοόλη σε πολύ μικρή περιεκτικότητα για να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς και επιπλέον ξηρότητα.

Εφαρμογή ενυδατικής κρέμας

Ακολουθεί η επιλογή μιας ενυδατικής κρέμας ημέρας, πλούσιας σε ελαιώδεις πρώτες ύλες, υγραντικές ουσίες και βιταμίνες η οποία δεν θα ενυδατώνει απλά το δέρμα αλλά θα προλαμβάνει παράλληλα και την εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη και η χρήση κρέμας ματιών καθώς και η αντηλιακή με τον ανάλογο δείκτη προστασίας καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Πήλινγκ -Μάσκα

Άλλα προϊόντα περιποίησης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το επιφανειακό  πήλινγκ  το οποίο θα πρέπει να περιέχει μικρούς κόκκους για να μην βλάψουμε το ήδη ευαίσθητο δέρμα και η εφαρμογή ενυδατικής μάσκας η οποία μπορεί να αποτελείται από  φυσικό μίγμα φρούτων ή λαχανικών τα οποία προσδίδουν δροσιά και θρέψη όπως είναι η αλόη, τα σταφύλια, το αγγούρι κ.α. Σε μία μάσκα φρούτων μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον και γιαούρτι για ακόμα περισσότερη ενυδάτωση. Φυσικά, υπάρχουν και οι μάσκες του εμπορίου όπως οι βιταμινούχες, οι μάσκες φυκιών με έντονες ενυδατικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς και οι μάσκες εμποτισμένου φύλλου για ενυδάτωση.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο