Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως οι ορμονικές αλλαγές, οι συνθήκες κληρονομικότητας, οι ιατρικές συνθήκες, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και πολλά άλλα. Η συχνότητα πτώσης είναι διαφορετική στον καθένα και, συνήθως, οι παθούντες το συνειδητοποιούν μόλις ξεκινήσει αισθητά η τριχόπτωση.

Οι άνθρωποι συνήθως αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τη βασική αιτία έως ότου η τριχόπτωση αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική αύξηση της ζήτησης για λύσεις θεραπείας τριχόπτωσης.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, στη διατροφή, στον κύκλο του ύπνου, στη διαχείριση του στρες και το τακτικό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να είναι μερικές από τις φυσικές αλλαγές που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση των μαλλιών μας, καθώς και της συνολικής σωματικής υγείας. Η πραγματοποίηση προσεκτικών αλλαγών στην καθημερινή μας ρουτίνα μπορεί να έχει σημαντικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.

Άσκηση

Η συνολική σωματική υγεία είναι απαραίτητη για να παραμείνουμε υγιείς. Ο ιδρώτας, εξαιτίας της άσκησης, βοηθά τους θύλακες των τριχών να αναπνέουν, δίνοντας αρκετό χώρο για την ανάπτυξη των νέων μαλλιών. Εκτός από αυτό, η άσκηση ενισχύει τη ροή του αίματος, η οποία αυξάνει την παροχή οξυγόνου, και αυτή με τη σειρά της προάγει την υγιή ανάπτυξη των τριχών. Επίσης, η άσκηση αυξάνει την ορμόνη της διάθεσης (σεροτονίνη), που βοηθά στη μείωση του στρες.

Μια ισορροπημένη και πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή βελτιώνει την υγεία των μαλλιών και διεγείρει την ανάπτυξή τους.. Είναι πιο σημαντικό να διατηρείται η υγεία των μαλλιών μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες. Συμπεριλαμβανομένων των ειδών διατροφής που περιέχουν σίδηρο και πρωτεΐνες στη διατροφή και την κατανάλωσή σας, το άφθονο νερό μπορεί να εξασφαλίσει την τακτική και απαραίτητη παροχή βασικών θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα.

Χημικά

Η τριχόπτωση λόγω της έκθεσης σε πάρα πολλά χημικά, όπως βαφές, έχει αρχίσει να αποτελεί αιτία της κατάστασης. Επηρεαζόμαστε από ορισμένες τάσεις για να περιποιηθούμε την εμφάνισή μας, αλλά μακροπρόθεσμα, αυτές έχουν αρνητικές επιπτώσεις και τελικά οδηγούν στην τριχόπτωση.

Στρες

Το στρες και η τριχόπτωση αναμφισβήτητα  σχετίζονται, αλλά όχι πάντα. Μια παρατεταμένη αγχωτική κατάσταση, όπως η αστάθεια στην προσωπική ή την επαγγελματική ζωή, η εγκυμοσύνη, οι χρόνιες ασθένειες, οι τραυματισμοί, τα θέματα σχέσεων και οι οικονομικές ανησυχίες, μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Μια τέτοια είδους τριχόπτωση συνήθως δεν είναι μόνιμη και έχετε τη δυνατότητα, μέσω της μείωσης του στρες, να βγάλετε ξανά φύτρες.

Φροντίστε τα μαλλιά σας

Πρώτον, αρχίστε με τη μείωση της χρήσης θερμότητας. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ισιωτικά, πιστολάκι και ψαλίδι καθώς καθιστούν τα μαλλιά εύθραυστα και επιρρεπή στη θραύση. Δεύτερον, συμπεριλάβετε το λάδι στη ρουτίνα σας. Τελικά και το πιο σημαντικό, ανεξάρτητα από το μήκος των μαλλιών σας, είναι να κόβετε τα μαλλιά σας κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής