Με ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την Ελληνική κοινωνία για το πιο συχνό κληρονομικό νόσημα στην χώρα μας, μια σοβαρή πολυσυστηματική νόσο με συχνές νοσηλείες και πολυδάπανες, χρονοβόρες και επίπονες φαρμακευτικές αγωγές.

Πυκνή βλέννα φράσσει τους πνεύμονες και τα υπόλοιπα όργανα με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει από μικρή ηλικία αναπνευστική και παγκρεατική ανεπάρκεια.

Κύριο χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ο πολύ αλμυρός ιδρώτας των ασθενών, ο επίμονος βήχας και η αδυναμία πρόσληψης βάρους. Η νόσος μπορεί να προληφθεί με την εφαρμογή του προγεννητικού ελέγχου ο οποίος είναι εφικτός στη χώρα μας. Αίτημα του συλλόγου είναι η καθιέρωση του και η κάλυψη του κόστους του από τους ασφαλιστικούς φορείς, ώστε να μην γεννιούνται πάσχοντα παιδιά που να ταλαιπωρούνται από το νόσημα εφόρου ζωής.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, όμως πρόσφατα βρέθηκε φάρμακο που στοχεύει στο αίτιο της νόσου για συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις με πολύ καλά αποτελέσματα, γεγονός που αποτελεί την ελπίδα των ασθενών για οριστική θεραπεία τα επόμενα χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση: www.cfathess.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό