Οι μύκητες είναι φυτικοί οργανισμοί οι οποίοι έχουν εύκαμπτα κυτταρικά τοιχώματα και έχουν ανάγκη υδατανθράκων εξωτερικής προελεύσεως για τη διατροφή τους (αυτό σημαίνει ότι στερούνται χλωροφίλης). Μπορεί να είναι μονοκύτταροι (όπως οι ζύμες) ή πολυκύτταροι (συνήθως).

Η δομική μονάδα των πολυκυττάρων μυκήτων είναι η υφή (νηματοειδής αλυσίδα κυττάρων). Αθροίσματα υφών αποτελούν τα μυκήλια. Οι περισσότεροι μύκητες παράγουν και ασεξουαλικά και σεξουαλικά σπόρια τα οποία είναι συνήθως κατάλληλα για αερομεταφορά.

Οι μύκητες παίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο οικοσύστημα. Ως σαπρόφυτα, οι μύκητες ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό της αεροβίου σήψης. Για παράδειγμα, ο Aspergillus fumigatus, είναι βασικός συντελεστής για τη μετατροπή του φυτικού υλικού σε έδαφος.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε και τη συμμετοχή των μυκήτων στην παρασκευή φαρμάκων (π.χ. πενικιλίνες) και χημικών ουσιών (π.χ. κιτρικόν οξύ) ή την επεξεργασία αποθηκευμένων τροφίμων (π.χ. μπύρας, τυριού, κρασιού). Πέραν όμως των ευεργετικών και εμπορικών πλεονεκτημάτων των μυκήτων δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι έχουν συχνά ενοχοποιηθεί για την πρόκληση παθήσεων σε ανθρώπους (π.χ.

δερματόφυτα, Aspergillus) και ζώα. Αρκετοί μύκητες παράγουν προϊόντα τα οποία συχνά είναι τοξικά. Εκτιμάται ότι κάθε μύκητας στον οποίο εκτίθεται ο άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση και στη συνέχεια νόσο.

Οι μύκητες με ιδιαίτερη σημασία ως προς την πρόκληση αλλεργικών παθήσεως είναι οι ακόλουθοι:

Alternaria alternata:

Απαντάται σ' όλο τον κόσμο κυρίως στα φυτά, το έδαφος, τις αποθήκες καλαμποκιού, τα σάπια ξύλα, τις φωλιές των πουλιών και στα ρούχα. Οι μαύρες κηλίδες στις ντομάτες μπορεί να οφείλονται στην παρουσία του μύκητα ενώ συχνά ανευρίσκεται και στα πλαίσια των παραθύρων.

Εμφανίζεται όταν ο καιρός είναι ζεστός και η θερμοκρασία άνω των 30o C.

Cladosporium herbarum:

Είναι ο συχνότερος μύκητας στην ατμόσφαιρα, με παγκόσμια κατανομή. Εμφανίζεται κυρίως από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο όταν η μέση θερμοκρασία είναι 18-28o C στα σάπια φύλλα και φυτά, στο χώμα, στα δημητριακά, τα αγγούρια, τις ντομάτες, τα ροδάκινα κά.

Συχνά ανευρίσκεται στα ακάθαρτα ψυγεία, στα υγρά πλαίσια των παραθύρων, σε κακώς αεριζόμενα σπίτια με υγρασία αλλά και σε κρέμες προσώπου, χρώματα και υφάσματα.

Aspergillus fumigatus:

Μύκητας με παγκόσμια κατανομή που αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 12-57o C με μεγάλη υγρασία, κυρίως στο εσωτερικό των κατοικιών. Ανευρίσκεται στα σκουπίδια, τα πεύκα, τα φυτά του καφέ, στα κρεμμύδια, το ρύζι, τα δημητριακά, τις φράουλες (ρίζες), τα περιττώματα των πουλιών, στις αποθήκες πατατών, στα λιπάσματα κά.

Penicillium notatum:

Είναι μύκητας που παράγει πενικιλλίνη και έχει παγκόσμια κατανομή. Ανευρίσκεται στο έδαφος, στα δάση και τα λειβάδια περιοχών με εύκρατο κλίμα. Είναι διαδεδομένος στα αμπέλια και τις φυτείες εσπεριδοειδών αλλά και στα λάχανα, τις πευκοβελόνες, τις αποθήκες δημητριακών, τον υγραμένο σανό, τις φωλιές των πουλιών, τα σταφύλια, τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και τους φρουτοχυμούς.

Επίσης στη μούχλα του ψωμιού ή των φρούτων, ενώ δεν είναι σπάνια η παρουσία του στα κελλάρια που φυλάσσονται κρασιά. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις του μύκητα παρατηρούνται τον χειμώνα και την άνοιξη.

Trichophyton:

Είναι μύκητας που προκαλεί (μεταξύ άλλων) τους «πόδες των αθλητών» (athletes’ feet), μορφή δερματοπάθειας ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών ατόμων που αθλούνται συστηματικά, στρατιωτικού προσωπικού κά. Ορισμένες φορές η ευαισθητοποίηση στον εν λόγω μύκητα προκαλεί κατάσταση που έχει χαρακτηριστεί ως «άσθμα από Trichophyton» (Trychophyton asthma).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας