...Το πλοίο φεύγει σε 10 λεπτά. Στο λιμάνι του Πειραιά ψάχνουμε απεγνωσμένα την περίεργη μάρκα τσιγάρων που χωρίς αυτά ο φίλος δεν πάει πουθενά. Απογοήτευση. Διαπληκτισμοί. 'Γιατί δεν με άφησες να πάρω μία κούτα χθες που το σκέφτηκα;'.

Ξεκινώντας για μια υπέροχη εκδρομή χαλάμε τις καρδιές μας για ένα πακέτο τσιγάρα.

Το περιστατικό χρονολογείται μία 20ετία πίσω. Πόσο μεγάλη ανακούφιση αισθάνθηκα όταν ο άνδρας μου έκοψε οριστικά το κάπνισμα· ομολογώ πια ότι δεν είναι μόνο η αποφυγή των κινδύνων. Φυσικά, αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Υπήρχε όμως συνεχής έγνοια σε επίπεδο εμμονής:

 • Έχω τσιγάρα για το βράδυ;
 • Εκεί που θα πάμε θα βρίσκω τη μάρκα μου; (κάπνιζε και κάτι περίεργα και δυσεύρετα)
 • Μου τέλειωσαν τα τσιγάρα και πάω να ψάξω για περίπτερο στις 2 τα ξημερώματα
 • Στο σπίτι αυτών των φίλων δεν θα μπορώ να καπνίζω!

Όλα αυτά τα τόσο οικεία στους καπνιστές παρήλθαν διά παντός.

Το καλοκαίρι έχει έρθει και μας υπόσχεται ξεκούραση και χαλάρωση. Κατάλληλη λοιπόν εποχή για να απελευθερωθούμε από συνήθειες που μας δεσμεύουν και μας προκαλούν ένα σωρό προβλήματα. Η χαρά της ζωής, του έρωτα και -γιατί όχι;- των μεγάλων αποφάσεων.

Βοηθάει η αλλαγή στη φύση να κοιτάξουμε με αισιοδοξία τη ζωή μας και να φροντίσουμε να αλλάξουμε κι εμείς, προσφέροντας ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό μας: να αναλογιστούμε τι θα συμβεί αν αποφύγουμε να ανάψουμε το επόμενο τσιγάρο, να πετάξουμε το πακέτο μας στα σκουπίδια και την άλλη μέρα να μην αγοράσουμε καινούργιο πακέτο.

Απελευθέρωση!

Η σχέση με τις αλλεργίες

Υπάρχει μια δοξασία στην κοινή γνώμη ότι το κάπνισμα μετριάζει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά στις περισσότερες αλλεργίες το κάπνισμα είναι ο μεγάλος μας εχθρός. Στην αλλεργική ρινίτιδα, που είναι η πιο διαδεδομένη αλλεργία, το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα, μετατρέποντας μια απλή εποχική εκδήλωση σε χρόνιο νόσημα με μόνιμες πολλές φορές βλάβες ατροφίας στο ρινικό βλεννογόνο.

Το βρογχικό άσθμα συχνά πυροδοτείται από έκθεση σε αλλεργιογόνα. Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην εξέλιξη της πάθησης.

 • Οι ασθματικοί καπνιστές έχουν επίμονα συμπτώματα και χρειάζονται υψηλότερες δόσεις φαρμάκων
 • Κάνουν πολύ συχνότερα παροξύνσεις της νόσου τους από τους μη καπνιστές και χρειάζονται ιατρική φροντίδα ή ακόμα και νοσηλεία στο νοσοκομείο
 • Το κάπνισμα μπορεί να μετατρέψει ένα ήπιο βρογχικό άσθμα σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και να επηρεάσει έτσι σοβαρά την ποιότητα της ζωής.

Οι επιπτώσεις

Η γνώση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στους νέους θα βοηθήσει τις αποφάσεις μας: Οι καπνιστές των οποίων η μητέρα κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν 9 φορές υψηλότερες πιθανότητες να αποκτήσουν άσθμα από τους μη καπνιστές.

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον καπνιστών έχουν σε μεγαλύτερη συχνότητα αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.

Με την ευκαιρία σημειώνουμε τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που ανακοινώθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό 'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine'. Στη μελέτη βρέθηκε ότι οι έφηβοι που καπνίζουν πάνω από 300 τσιγάρα το χρόνο (λιγότερο από 1 τσιγάρο την ημέρα!) έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα από τους εφήβους που δεν καπνίζουν.

Αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα που δεν έχουν αλλεργική προδιάθεση. Δηλαδή το κάπνισμα αποτελεί πιο μεγάλο κίνδυνο να αποκτήσει κανείς άσθμα απ’ ό,τι η αλλεργία.

Εποχή, λοιπόν, αλλαγών και αποφάσεων. Αφετηρία για την επάνοδο στον κόσμο όπου οι αισθήσεις έχουν τις πραγματικές τους διαστάσεις. Μη διστάζετε: Πετάξτε το τελευταίο σας τσιγάρο και παρακολουθήστε τι γίνεται στο σώμα σας:

 • σε 20΄ η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί της καρδιάς μειώνονται
 • σε 8 ώρες μειώνεται το μονοξείδιο του άνθρακα και αυξάνεται το οξυγόνο στο αίμα
 • σε 24 ώρες μειώνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα και σε 48 ώρες επανέρχεται η ικανότητα να μυρίζεις και να γεύεσαι
 • σε 3 μήνες βελτιώνονται τα συμπτώματα και η λειτουργία των πνευμόνων, και
 • σε 1 χρόνο ο κίνδυνος για έμφραγμα μειώνεται στο 50%.

Αφήστε τη νέα εποχή να σας μαγέψει!

Πηγές: Ελένη Πιπίνη, Πνευμονολόγος.