"Το τσιγάρο σκοτώνει"... Αυτό είναι κάτι πολύ γνωστό. Αυτό που δεν είναι, όμως, γνωστό είναι ότι οι καπνιστές γονείς μπορεί να "σκοτώσουν" τα παιδιά τους εξαιτίας του καπνίσματος.

Ναι, όσο και αν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό είναι κάτι που αποτελεί το συμπέρασμα διετούς έρευνας την οποία έκαναν Βρετανοί επιστήμονες από το Βασιλικό Νοσοκομείο για άρρωστα παιδιά στο Μπρίστολ.

Αφού επέρριψαν την ευθύνη για τους περισσότερους από τους μισούς αιφνίδιους θανάτους βρεφών στους γονείς που καπνίζουν, τόνισαν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται με κανέναν τρόπο στον καπνό.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των βρεφών θα μπορούσε να προληφθεί αν οι γυναίκες σταματούσαν το κάπνισμα και γενικότερα οι γονείς δεν κάπνιζαν κοντά στα μωρά τους.

Η έρευνα που έγινε με επικεφαλή τον δρ Πίτερ Φλέμινγκ έθεσε ερωτήματα σε 195 γονείς μωρών που πέθαναν και σε 780 που έζησαν τα παιδιά τους, αλλά κινδύνευσαν από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.

Εκείνο που είναι φανερό ήταν ότι το 62% των μητέρων των βρεφών που πέθαναν ήταν καπνίστριες.

Αν ήταν δυνατόν, τόνισε η δρ. Τζόις Επστεν του Ιδρύματος για την Έρευνα Θανάτων των Βρεφών, να απομακρύνουμε όλο τον καπνό από το περιβάλλον ενός βρέφους, θα μειώνονταν οι αιφνίδιοι θάνατοι βρεφών κατά 62%.

Σημείωσε δε ότι αν μια μητέρα καπνίζει πριν και μετά τον τοκετό, ο κίνδυνος αυξάνεται, και όσο περισσότερο εκτίθεται ένα μωρό σε καπνό μετά τη γέννησή του τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχει να πεθάνει.

Κίνδυνος που αυξάνεται κατά 100% για κάθε ώρα ημερησίως που περνάει σε χώρο με καπνό.

Όταν λοιπόν ένα ζευγάρι αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί, πρέπει να σκεφθεί σοβαρά όλα τα παραπάνω. Μερίδιο ευθύνης δεν έχει μόνο η μητέρα καπνίστρια αλλά και ο πατέρας. Πρέπει και οι δύο, λοιπόν, να φροντίσουν έτσι, ώστε το μωρό τους να μην εκτίθεται καθόλου σε καπνό τσιγάρου.

Ο αέρας που θα εισπνέει το βρέφος πρέπει να είναι καθαρός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;