Βήχας, βλέννα, δυσκολίες στην αναπνοή και συχνά θάνατος. Η Χρόνια Παρεμποδιστική Πνευμονική Πάθηση COPD απειλεί σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 25% των ανθρώπων. Μόνος τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης η πρόληψη!

Ένας στους τέσσερεις ανθρώπους κινδυνεύει να προσβληθεί από την πνευμονική πάθηση COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πνευμονική πάθηση COPD είναι η τέταρτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από την πνευμονική πάθηση και τις εκφάνσεις της βρογχίτιδας και το πνευμονικό εμφύσημα έχουν όσοι καπνίζουν. Όμως η ασθένεια μπορεί να προληφθεί. Σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% προκαλείται από την εισπνοή βλαβερών ουσιών, όπως συμβαίνει στο κάπνισμα και την εισπνοή μολυσμένου αέρα που περιέχει επικίνδυνα μικροσωματίδια.

Οι γιατροί προτείνουν στους ασθενείς εμβόλια κατά της γρίπης και των πνευμονόκοκκων, φυσιοθεραπείες και σωστή διατροφή. Όλα αυτά όμως συμβάλλουν μόνο στην ανακούφιση. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Επιπλέον πρόβλημα είναι ότι τα πρώτα συμπτώματα, όπως ο βήχας, οι δυσκολίες στην αναπνοή και η υπερβολική έκκριση βλέννας δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους ασθενείς. Έτσι πολλοί απευθύνονται με μεγάλη καθυστέρηση στον γιατρό τους με συχνά μοιραία αποτελέσματα.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η πρόληψη παραμένει ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της COPD. Σε αρχικά στάδια είναι δυνατή είτε η επιβράδυνση της ασθένειας είτε ακόμα και η υπό προϋποθέσεις θεραπεία της. Τέλος, όποιος δεν καπνίζει έχει τις λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από την πνευμονική πάθηση COPD.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας