Δεν είναι λίγοι αυτοί που αρνούνται να κόψουν το κάπνισμα, επειδή, φοβούνται τα περιττά κιλά. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 80% των καπνιστών που διακόπτει το κάπνισμα παίρνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου επτά κιλά, κατά μέσο όρο.

Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση βάρους, η οποία τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τους πρώην καπνιστές.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται συχνά με αύξηση της πρόσληψης τροφής (γιατί το φαγητό έχει πια καλύτερη γεύση, η τροφή χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του τσιγάρου κ.ά.), μειωμένη δραστηριότητα και μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού.

Πάντως, έρευνες συγκλίνουν στο ότι αυτές οι απότομες μεταβολές στο ανθρώπινο βάρος δεν οφείλονται αποκλειστικά στην αλλαγή του μεταβολισμού, την έντονη όρεξη ή τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας και άλλων γλυκών μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες έρευνες συνδέουν τα επιπλέον κιλά των ανθρώπων που κόβουν το κάπνισμα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν κάθε μέρα.

Σύμφωνα λοιπόν με ερευνητές, η αύξηση του σωματικού βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος δεν είναι ίδια για όλους, αλλά εξαρτάται από παραμέτρους όπως το πόσο πολύ καπνίζει κάποιος και αν ήδη διαθέτει περιττά κιλά.

Όπως έδειξαν, η αύξηση του βάρους δεν ήταν σημαντική σε όσους κάπνιζαν έως 15 τσιγάρα την ημέρα, ούτε στους υπέρβαρους και φυσιολογικού βάρους καπνιστές. Αντιθέτως, οι μανιώδεις και οι παχύσαρκοι καπνιστές μπορεί να πάρουν αρκετά κιλά. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους, καλό είναι να λαμβάνουν επίσης μέτρα, όπως η προσεγμένη διατροφή και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, ώστε να μην ξεφύγει το βάρος τους.

Σε κάθε περίπτωση, έχει διαπιστωθεί ότι η νικοτίνη αυξάνει λίγο τον μεταβολισμό και η διακοπή της τον επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, η νικοτίνη προκαλεί απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του φαγητού και για αυτό καταστέλλει την όρεξη για φαγητό.

Παράλληλα φαίνεται ότι καταρρίπτεται και ένας ακόμα μύθος σχετικά με το κάπνισμα. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το κάπνισμα «κόβει» την όρεξη, αλλά σύμφωνα με μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι όχι μόνο πρόκειται για μύθο αλλά αντίθετα οι καπνίστριες παχαίνουν περισσότερο από όσο οι μη καπνίστριες.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management