Βήχας, βλέννα, δυσκολίες στην αναπνοή και συχνά θάνατος. Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρουν ότι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι η τέταρτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% προκαλείται από την εισπνοή βλαβερών ουσιών, όπως συμβαίνει στο κάπνισμα και την εισπνοή μολυσμένου αέρα που περιέχει επικίνδυνα μικροσωματίδια.

Αυτό σημαίνει ότι τη μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από την πνευμονική πάθηση και τις εκφάνσεις της- βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα- έχουν όσοι καπνίζουν. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Επιπλέον πρόβλημα είναι ότι τα πρώτα συμπτώματα, όπως ο βήχας, οι δυσκολίες στην αναπνοή και η υπερβολική έκκριση βλέννας δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους ασθενείς. Έτσι πολλοί απευθύνονται με μεγάλη καθυστέρηση στον γιατρό τους με συχνά μοιραία αποτελέσματα. Οι ερευνητές-γιατροί συμφωνούν ότι η πρόληψη παραμένει ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ΧΑΠ.

Σε αρχικά στάδια είναι δυνατή είτε η επιβράδυνσης της ασθένειας είτε ακόμα και η υπό προϋποθέσεις θεραπεία της. Πάντως, όποιος δεν καπνίζει έχει τις λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από την πνευμονική πάθηση ΧΑΠ. Κατά την άποψη πολλών ειδικών, οι έρευνες για την ΧΑΠ έχουν μείνει από 10 μέχρι 20 χρόνια πίσω, διότι ούτε τα υπουργεία Υγείας, ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε πολλοί γιατροί δεν τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

Εάν κάποιος είναι ή ήταν καπνιστής ή καπνίστρια, είναι μεγαλύτερος των 40 ετών και έχει βήχα, φλέματα ή δυσκολία στην αναπνοή (λαχάνιασμα) όταν ανεβαίνει σκάλες ή ανηφόρα ή όταν σηκώνει τα ψώνια του ή όταν βαδίζει βιαστικά, τότε δεν θα πρέπει να αδιαφορήσει. Φυσικά, η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή όταν αυτή η δύσπνοια συνοδεύει πιο ελαφριές δραστηριότητες, όπως ντύσιμο, πλύσιμο, δέσιμο των κορδονιών. Το σφύριγμα της αναπνοής, τα συχνά κρυολογήματα και οι λοιμώξεις είναι επίσης συμπτώματα που πρέπει να τον ανησυχήσουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι βλάβες στους βρόγχους και τις πνευμονικές κυψελίδες αρχίζουν πολύ νωρίτερα, από τα πρώτα έτη έναρξης του καπνίσματος.

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι περισσότεροι ασθενείς ήταν άνδρες, αυτό όμως δεν ισχύει πια. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες προσβάλλονται τώρα από ΧΑΠ δεδομένου ότι όλο και περισσότερες καπνίζουν.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]