Αν χάσετε πολύ βάρος, μερικά παχυντικά τρόφιμα μπορεί να επιστρέψουν στη διατροφή σας. Η αναπνοή καίει 10 φορές περισσότερες θερμίδες όταν έχετε ΧΑΠ. Για τους ανθρώπους που παρακολουθούν το βάρος τους, οι μικρότερες μερίδες των τροφών με θρεπτικά συστατικά θα διατηρούν την πρόληψη θερμίδων υπό έλεγχο και θα παρέχουν τα καύσιμα που χρειάζεται το σώμα σας για να νιώσετε καλύτερα.

Τρώτε πιο συχνά

Εάν νιώσετε κουρασμένος ενώ τρώτε ή έχετε δε μπορείτε να αναπνεύσετε επειδή νιώθετε υπερβολικά χορτασμένος, προσπαθήστε να κάνετε μικρότερα γεύματα, πιο συχνά. Τέσσερα με έξι μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για τρία μεγάλα γεύματα, είναι καλύτερη επιλογή. Επίσης, χαλαρώστε και ξεκουραστείτε πριν φάτε.

Το πρωινό

Το πρωινό μπορεί να είναι το πιο σημαντικό γεύμα σας. Πολλοί άνθρωποι με ΧΑΠ είναι πολύ κουρασμένοι μέσα στη μέρα για να φάνε καλά. Εάν αυτό σας ακούγεται οικείο, προσπαθήστε να έχετε τα μεγαλύτερα γεύματα σας νωρίς στην ημέρα, τότε που έχετε την περισσότερη ενέργεια.

Πλιγούρι βρώμης με γάλα

Ένα άλλο καλό φαγητό για ξεκινήσετε την ημέρα σας, είναι το ζεστό πλιγούρι βρώμης. Είναι εύκολο το φτιάξετε και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Α: Αν το παρασκευάζετε με γάλα αντί για νερό, το καθιστά ακόμα πιο θρεπτικό. Και αν προσπαθείτε να χάσετε λίγα κιλά, η βρώμη αξίζει μια θέση στη διατροφή σας. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι, με λιγότερες θερμίδες.

Τρώτε περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα

Αν η κόπωση σας αποτρέπει από να ολοκληρώσετε το γεύμα σας πριν πάρετε τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, φάτε πρώτα τα προϊόντα υψηλής θερμιδικής αξίας. Αλλά μην παίρνετε "κενές θερμίδες" από πολτοποιημένες πατάτες ή επιδόρπια. Φάτε κοτόπουλο, άπαχο βόειο κρέας, ψημένο ψάρι ή tofu, ώστε να πάρετε πρωτεΐνη.

Τυρί, πολύ τυρί

Η προσθήκη τυριού σε πιάτα με υδατάνθρακες, θα αυξήσει τόσο την θρεπτική αξία όσο και την θερμιδική αξία κάθε γεύματος. Επιπλέον, θα πάρετε επιπλέον ασβέστιο για να προστατεύσετε τα οστά σας, τα οποία μπορεί να γίνουν εύθραυστα από ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη ΧΑΠ.

Πίνετε πολλά υγρά

Η κατανάλωση πολλών μη καφεϊνικών υγρών θα βοηθήσει να διατηρηθεί η βλέννα στους αεραγωγούς σας λεπτή και θα σας διευκολύνει να καθαρίσετε τους πνεύμονες. Κατά τις ώρες φαγητού, τρώτε πρώτα και πιείτε νερό αργότερα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αισθανθείτε πλήρης πριν και θα έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε ένα στερεό, θρεπτικό γεύμα.

Αποφύγετε την καφεΐνη

Η καφεΐνη δεν είναι καλή επιλογή για κάποιον με ΧΑΠ. Μπορεί να παρεμβαίνει σε ορισμένα φάρμακα και μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Αποφύγετε ή περιορίστε τον καφέ, το τσάι και τις αναψυκτικά με καφεΐνη. Και ναι, δυστυχώς, η καφεΐνη στη σοκολάτα είναι καλό να αποφεύγεται.

Πάρτε φυτικές ίνες

Επειδή είναι απίθανο να πάρετε όλα τα 25 έως 30 γραμμάρια ινών που χρειάζεστε κάθε μέρα από το πρωινό και μόνο, συμπεριλάβετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες σε άλλα γεύματα. Φάτε φακές σε σούπα. Άλλες καλές πηγές ίνας περιλαμβάνουν τα ξηρά φασόλια, το πίτουρο, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και ψωμιά, και φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Smoothies

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών οστών. Γι 'αυτό τα milkshakes και smoothies είναι τα τέλεια σνακ για πολλούς ανθρώπους με ΧΑΠ. Χρησιμοποιήστε γάλα ή γιαούρτι - επιλέγοντας προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εάν επιθυμείτε τον έλεγχο του βάρους - και χρησιμοποιείτε φρέσκα φρούτα:

Ενίσχυση της πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό στοιχείο στη διατροφή όλων, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πάσχετε από ΧΑΠ. Προσθέστε μη λιπαρό γάλα, πρωτεΐνη σε σκόνη ή σκόνη πρωτεΐνης σόγιας σε πιάτα όπως ο πουρές πατάτες, στην κατσαρόλα, στις σούπες, ακόμη και στα ζεστά δημητριακά.

Προσοχή

Ενώ τα τρόφιμα όπως το burrito φασολιών παρέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα μπορούν να σας κάνουν να μην αναπνέετε τόσο καλά. Άλλα προϊόντα που προκαλούν φούσκωμα είναι: ανθρακούχα ποτά, λιπαρά τηγανητά τρόφιμα, πικάντικα τρόφιμα, φασόλια και λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο. Αλλά κάθε έντερο αντιδρά διαφορετικά, εσείς ξέρετε καλύτερα τι σας ενοχλεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο