Αν και η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας B (UVB) μειώνεται τον χειμώνα, οι υπεριώδεις A (UVA) παραμένουν σταθερές σε όλη τη διάρκεια του έτους, δήλωσε ο Dr. Perry Robins, Πρόεδρος του Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Δέρματος, στις ΗΠΑ.

Ο ακτίνες UVA είναι περίπου 30 έως 50 φορές περισσότερο εμφανείς σε σχέση με τις ακτίνες UVB.

Μεγάλη ποσότητα των ακτινών αυτών δεν είναι καλή για το δέρμα, αλλά οι ακτίνες UVA θέτουν ιδιαίτερους κινδύνους στο δέρμα. Αν και οι ακτίνες UVA είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν έγκαυμα σε σχέση με τις UVB, οι UVA συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου στο δέρμα.

Επιπλέον, οι μακρύτερου μήκους κύματος ακτίνες UVA διαπερνούν το δέρμα βαθύτερα σε σχέση με τις μικρότερου μήκους κύματος ακτίνες UVB. Η βλάβη προκαλεί την απώλεια ελαστικότητας του δέρματος, οδηγώντας στα κλασικά σημάδια γήρανσης.

Ρυτίδες, χαλάρωση και καφέ κηλίδες.

Ο Robins δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως οι ακτίνες UVA είναι βλαβερές για το δέρμα. Επομένως οι καταναλωτές θα πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με τον τρόπο προστασίας έναντι αυτών των βλαβερών ακτινών και να θυμούνται ότι η προστασία από τον ήλιο αποτελεί μέλημα όλο το χρόνο.

Η συννεφιά δεν προστατεύει. Ακόμα και τις γκρίζες χειμωνιάτικες ημέρες, περίπου το 80% των ακτινών UVA και UVB διαπερνούν τα σύννεφα. Το 100% των ακτινών UVA διαπερνά το γυαλί.

Για να προστατεύσετε το εκτεθειμένο δέρμα από τις ακτίνες UVA και UVB, να βάζετε καθημερνά αντηλιακό ευρέως φάσματος. Να εξετάζετε για συστατικά όπως αβοβενζόνη, οξυβενζόνη, μεξορίλ ,οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου.

Μπορείτε να κάνετε το αντηλιακό μέρος της καθημερινής ρουτίνας ακόμα και τον χειμώνα, επιλέγοντας ενυδατικό προσώπου και χεριών με SPF 15 ή υψηλότερο. Πολλά καλλυντικά, όπως μεικάπ, κραγιόν και πούδρα περιέχουν SPF.

Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό στη μύτη και τα μάγουλά σας όταν διασκεδάζετε στο χιόνι.

Το χιόνι δρα ως ισχυρός παράγοντας αντανάκλασης κατευθύνοντας ποσοστό περίπου 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας στη μύτη και το πρόσωπό σας.

Όταν βάζετε αντηλιακό, μην ξεχνάτε να το εφαρμόζετε κάτω από τη μύτη και το μάγουλό σας, όπου θα πέσουν οι ακτίνες και να φοράτε γυαλιά για προστασία από υπεριώδεις ακτίνες.

Και όπως συνηθίζετε όταν πηγαίνετε στην παραλία, θα πρέπει να ανανεώνετε τη χρήση του αντηλιακού κάθε 2 ώρες.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Πηγές: 'Ιδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος, ΗΠΑ.