Η ακμή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες δερματοπάθειες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), το 85% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 12 έως 24 ετών, πάσχουν από αυτήν, με το 25% από αυτούς να αποκτούν μόνιμα σημάδια – ήπια έως σοβαρά - εξαιτίας της. 

Μύθοι γύρω από την ακμή 

Η ακμή κάνει την εμφάνιση της μόνο στην εφηβεία. Έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό αντρών και γυναικών εμφανίζει ακμή μετά την ενηλικίωση ( όπως για τις γυναίκες στην περίοδο εγκυμοσύνης).
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η παραγωγή του σμήγματος αυξάνεται, οι σμηγματογόνοι πόροι δεν καταφέρνουν να το διοχετεύσουν στην επιφάνεια, μπλοκάρεται και δημιουργεί σπυράκια. Ο κύκλος αυτός ενδέχεται να επιμένει και μετά τον τοκετό.

Μύθος επίσης είναι ότι η διατροφή ευθύνεται ή επιδεινώνει την ακμή. Είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση πως όποιος έχει ακμή πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, τα τηγανητά, τα γλυκά, τα πολλά λίπη, ακόμα και το γάλα. Παρόλα αυτά ακόμα και οι πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δεν υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις. Επειδή πάντως η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ψαριών βοηθάει γενικά τον οργανισμό, όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή σας τόσο περισσότερο ωφελείται και το δέρμα σας. Σε κάθε περίπτωση εάν ο ασθενής παρατηρήσει πως υπάρχουν κάποια τρόφιμα που επιδεινώνουν την ακμή του, καλό θα ήταν να τα αποφεύγει.

Το κάπνισμα προκαλεί ακμή. Τα ευρήματα των ερευνών δείχνουν ότι το κάπνισμα δεν κάνει ακμή. Αλλά είναι τόσο πολλά τα άλλα οφέλη που αποκομίζει κανείς αποφεύγοντάς τα, ώστε δεν θα έβλαπτε διόλου να τα απομακρύνουμε από τη ζωή μας.

Ο ήλιος θεραπεύει την ακμή. Μπορεί προσωρινά αν εκτεθούμε, ο ήλιος να αποξηράνει τα σπυράκια και μαυρίζοντας την επιδερμίδα να τα καμουφλάρει. Όμως πάντα τους χειμερινούς μήνες η ακμή επανέρχεται σε μεγαλύτερο βαθμό σοβαρότητας.

Μύθος είναι ότι οι αφέλειες προκαλούν ακμή στο μέτωπο γιατί αυξάνουν τη λιπαρότητα . Αυτό δεν ισχύει αφού η λιπαρότητα αυξάνεται λόγω της υπερλειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων.

Μύθος είναι ότι η ακμή προκαλείται από βρώμικα χέρια, μετά από τραυματισμό του προσώπου και μόλυνση αυτού. Όμως οι πιο πολλές βλάβες της ακμής είναι άσηπτες.

Αλήθειες γύρω από την ακμή

Οι ουλές ακμής συχνά προκαλούνται από βίαιο τραυματισμό με τα νύχια του ασθενούς. Συχνά τα άτομα με ακμή συνηθίζουν να κάθονται μπροστά στον καθρέφτη και να πιέζουν τις βλάβες οι οποίες μπορεί να περιέχουν ή όχι κάποιο περιεχόμενο σε βαθμό που στο τέλος να ματώσει η υπάρχουσα βλάβη. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο χόριο που από κάποιο βάθος η βλάβη εγκαταλείπει ουλή. Το ίδιο συμβαίνει και αν ο ασθενής ξύνει τη βλάβη με τα νύχια του την ώρα που διαβάζει.

Τα παχύσαρκα άτομα όταν χάνουν βάρος βελτιώνεται και η ακμή τους, αφού ιδίως στις γυναίκες βελτιώνονται οι ορμόνες. Αυτό είναι σωστό αφού οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένα ανδρογόνα τα οποία επανέρχονται στα φυσιολογικά όρια όταν χάσουν βάρος.

Η ακμή ράχης μπορεί να συνεχιστεί για ολόκληρη τη ζωή μας. Αυτό ισχύει και το βλέπουμε συχνά στις παραλίες, ιδίως σε άντρες που εμφανίζουν στη ράχη τους ακμή και ουλές.

Οι άντρες συνήθως λόγω τεστοστερόνης εμφανίζουν βαρύτερη ακμή. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει στην τριχοσμηγματογόνο μονάδα ένα ένζυμο που λέγεται 5α αναγωγάση το οποίο μετατρέπει την τεστοστερόνη στο πιο δυνατό ανδρογόνο προκαλώντας έτσι ακμή.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα