Η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές – όπως είναι η τρύπα του όζοντος – είναι οι κύριες αιτίες που έχουν κάνει το μελάνωμα ένα από τα ταχύτερα εξαπλωνόμενα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο.

Το αποτέλεσμα είναι η συγκεκριμένη νόσος, να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ίδια τη ζωή.

Μάλιστα, η συνήθεια όσων ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα να περνούν ατελείωτες ώρες στην εργασία τους και να «εκτονώνονται» το καλοκαίρι με το να εκτίθενται αλόγιστα και χωρίς προφυλάξεις στον ήλιο, αποτελεί μείζον πρόβλημα. Και αυτό, γιατί καταλήγουν να «ψήνονται», αψηφώντας πως το μελάνωμα καραδοκεί. Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος διπλασιάζεται εξ’ αιτίας της απότομης έκθεσης στον ήλιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι άνθρωποι όπως οι αγρότες που εκτίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στον ήλιο, κινδυνεύουν λιγότερο από εκείνους που θέλουν να μαυρίσουν στις λίγες μέρες των διακοπών τους.

Το μελάνωμα, που είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα (ακόμα και στα πέλματα, στις πτέρνες και κάτω από τα νύχια), αλλά συνήθως εμφανίζεται στην πλάτη, στα χέρια, στα πόδια, στο πρόσωπο ή στον θώρακα. Στα αρχικά στάδια, είναι σχεδόν πλήρως ιάσιμο, αλλά στα πιο προχωρημένα είναι πολύ επικίνδυνο.

Πρέπει να αναφερθεί ότι αύξηση από 3% έως και 7% σημειώνεται κάθε χρόνο στη συχνότητα διάγνωσης νέων κρουσμάτων μελανώματος. Μόνον στις χώρες-μέλη της ΕΕ, καταγράφονται ετησίως 60.000 νέες περιπτώσεις της νόσου και 15.000 θάνατοι. Το κακόηθες μελάνωμα αφορά το 3% έως 4% όλων των μορφών καρκίνου. Και όμως, οι οδυνηρές του επιπτώσεις μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, αρκεί να υποβάλλονται οι πολίτες σε προληπτική εξέταση του δέρματος.

Τα μελανώματα είναι ασύμμετρα και συνήθως η μία πλευρά τους είναι διαφορετική από την άλλη και έχουν δύο ή περισσότερα χρώματα και «οδοντωτά» ή ακανόνιστα όρια.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο