Η πιτυρίδα είναι ίσως από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορεί να συμβούν στο κεφάλι μας. Και ο χειμώνας – για λόγους που οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμα να κατανοήσουν πλήρως – μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Η πιτυρίδα δεν προκαλείται από την ξηροδερμία, όπως πιστεύουν αρκετοί. Πόσο μάλλον, προκαλείται από λιπαρή επιδερμίδα. Αυτή η υπερβολική δραστηριότητα των αδένων κάνει τα κύτταρα του δέρματος της περιοχής να πέφτουν πιο εύκολα, προκαλώντας τις χαρακτηριστικές άσπρες νιφάδες της πιτυρίδας.

Πώς μπορούμε όμως να καταπολεμήσουμε την πιτυρίδα με φυσικό τρόπο;

Απολέπιση με αλάτι: Κάντε μασάζ με αλάτι στο κεφάλι πριν το ντους. Οι κρύσταλλοι του αλατιού θα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα.

Μηλόξυδο: Το μηλόξυδο μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη του περιττού λίπους που μαζεύεται και προκαλεί την πιτυρίδα. Αναμείξτε το με νερό, σε ίσα μέρη, και ψεκάστε το στα μαλλιά σας. Αφήστε το 15 λεπτά, και ξεπλύνετε. Μπορείτε να το κάνετε δύο φορές την εβδομάδα.

Έλαιο τεϊόδεντρου: Το αιθέριο αυτό έλαιο βρίσκεται σε πολλά αντι-πιτυριδικά σαμπουάν, λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων. Μπορείτε, όμως, να το προμηθευτείτε και να ρίξετε μερικές σταγόνες στο κανονικό σας σαμπουάν.

Μαγειρική σόδα: Ναι, η μαγειρική σόδα – αυτό το θαυματουργό συστατικό – βοηθάει και στηνν πιτυρίδα. Κάντε ένα μασάζ σε βρεγμένα μαλλιά με λίγη, και έπειτα ξεπλύνετε στο ντους.

Λάδι καρύδας: Έχουμε πει αρκετές φορές ότι το λάδι καρύδας δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την κουζίνα μας, αλλά είναι θαυματουργό για την επιδερμίδα. Καταπολεμά τους μύκητες, και μπορείτε να κάνετε μασάζ με 4 κουταλιές της σούπας στο κεφάλι καθημερινά, να αφήνετε για μία ώρα και να κάνετε ντους.

Διαχειριστείτε το στρες και την κακή διατροφή: Η πιτυρίδα μπορεί να οφείλεται σε στρες και κακή διατροφή. Συνεπώς, το να διαχειριστείτε το στρες και να φροντίζετε η διατροφή σας να μην περιέχει κορεσμένα και τρανς λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι πολύ σημαντικό για τα μαλλιά σας—και για κάθε άλλη πλευρά της υγείας σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας 2024: Δράσεις για την ενημέρωση του κοινού από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Στις 20 χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας το 2024 και η Ελλάδα
Συμπληρώματα ω-3: Μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά μας;