Η πτώση των μαλλιών είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες. Η απώλεια μαλλιών μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ψυχολογική πίεση και stress. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής μιας γυναίκας, οπότε η απώλεια 100 τριχών σε μια μέρα αποτελεί ανησυχία. Συνήθως τα μαλλιά που πέφτουν στις γυναίκες αντικαθίσταται από νέα μαλλιά που αναπτύσσονται από το ίδιο θυλάκιο τριχών.

Αλλά αυτό αλλάζει με την ηλικία και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, όταν μια γενική αραίωση των μαλλιών εμφανίζεται στο κεντρικό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής, που ονομάζεται θηλυκή φαλάκρα και σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές και γενετική προδιάθεση.

Αιτίες

Πιθανές αιτίες απώλειας τρίχας στις γυναίκες είναι τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων που έχουν υψηλές ποσότητες προγεστίνης, κάποιας ασθένειας του θυρεοειδούς, βακτηριακών, μυκητιασικών και έρπητος μολύνσεων του τριχωτού της κεφαλής, σφιχτό χτένισμα ή υπερβολική χρήση βαφών.

Η ανεπαρκής διατροφή, χαμηλή σε θρεπιτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, φυλλικό οξύ και μέταλλα όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη τριχόπτωση. Η βιταμίνη Ε απαιτείται επίσης για καλή υγεία του τριχωτού και του θυλακίου.

Υγιεινή διατροφή

Αντικαταστήστε τις κακές διατροφικές συνήθειες με υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, ειδικά αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Μία καλή επιλογή πρωινού είναι το σουσάμι. Ανακατέψτε καρότο και χυμό σπανακιού για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη των μαλλιών. Πίνετε πολύ νερό. Πρέπει να αποβάλλετε τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα σας και το νερό είναι ο καλύτερος βοηθός.

Βιταμίνες

Για να διορθωθεί η ανεπάρκεια βιταμινών που προκαλεί τριχόπτωση, οι γυναίκες συνιστάται να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες. Θα πρέπει να περιέχουν βήτα καροτίνη, τις κύριες βιταμίνες, βιταμίνες C, E και ανόργανα άλατα σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού, πυριτίας, συμπλόκου  και ελεύθερης μορφής σύμπλεγμα αμινοξέων.

Υδροχλωρικό οξύ

Η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι ένα σημάδι κακής απορρόφησης θρεπτικών στοιχείων, που προέρχεται από ανεπαρκές οξύ στο στομάχι ή βακτηριακή ανάπτυξη σε αυτό. Αυτές οι γυναίκες χρειάζονται κατάλληλες δόσεις υδροχλωρικού οξέος, μαζί με κάψουλες πεπτικού ενζύμου για τη διόρθωση αυτής της κατάστασης. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή και τα τρόφιμα με βάση τη σόγια είναι πλούσια σε υδροχλωρικό οξύ.

Χρήσεις ελαίων και μασάζ

Τα έλαια σε συνδυασμό με το μασάζ βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών στις γυναίκες. Καλές επιλογές είναι το αμυγδαλέλαιο, το καστορέλαιο ή κάποια μάσκα μαλλιών με βάση το ελαιόλαδο. Το έλαιο δενδρολίβανου επίσης χρησιμοποιείται πολλά για χρόνια για τη διατήρηση υγιούς τρίχας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό