Το Dong quai φύεται σε μεγάλα υψόμετρα στα βουνά της Κίνας, της Κορέας και την Ιαπωνία. Η ρίζα Dong quai (Angelica sinensis ) έχει χρησιμοποιηθεί επί μακρόν σε Κίνα, Κορέα και Ιαπωνία ως μπαχαρικό, τονωτικό. Η ιατρική χρήση της κινεζικής αγγελικής στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία χρονολογείται τουλάχιστον από χιλιετίας. Το Dong quai ονομάζεται "γυναικείο ginseng" διότι έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την αντιμετώπιση των ινιδώσεων των γυναικών, των διαταρχών του έμμηνου κύκλου, για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), για  τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σε ορισμένες περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας. Το Dong quai έχει χρησιμοποιηθεί στην κινεζική ιατρική επίσης ως αναλγητικό, ως αντιαρθριτικό, ως αντιαλλεργικό, δυναμωτικό της καρδιάς, των πνευμόνων, του σπλήνα, το συκώτι, τα νεφρά την κυκλοφορία του αίματος.

Λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του dong quai σε ανθρώπους. Ωστόσο το βότανο έχει αναδείξει αντικαρκινική δράση, αντιφυματική δράση, νευροπροστατευτική δράση σε κύτταρα στο εργαστήριο in vitro. Το Dong quai παρουσιάζει οιστρογονική δραστικότητα in vitro και διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των MCF-7 κυττάρων. Το φερουλικό οξύ, ένα από τα συστατικά του Dong quai, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με τη μείωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου που προκαλείται από την ιντερλευκίνη IL-1β και αυξάνοντας την έκφραση του γονιδίου SOX9, που εμπλέκεται στη δημιουργία και τη διατήρηση της ακεραιότητας των χονδροκυττάρων. Το βότανο σε άλλη μελέτη ανέδειξε αναγεννητική των οστικών κυττάρων δράση.

Σε μελέτες σε ζώα, το Dong quai μείωσε την τοξικότητα φαρμάκων όπως της κυκλοφωσφαμίδης, της δοξορουβικίνης και  τον βαθμό της προκαλούμενης από ακτινοβολία πνευμονίτιδας. Τα δεδομένα από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με την αποτελεσματικότητα των dong quai στα συμπτώματα των περισσότερων περιπτώσεων εμμηνόπαυσης με συμπτώματα  είναι ασαφή.

Σήμερα το βότανο χρησιμοποιείται για την θεραπεία ορισμένων περιπτώσεων εμμηνόπαυσης, πρόωρης εκσπερμάτισης, δυσμηνόρροιας, υπογονιμότητας.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Αλλεργίες, φωτοευαισθησία, διάρροια, κοιλιακό φούσκωμα, είναι παρενέργειες που δύναται να προκαλέσει το βότανο. Ορισμένα συστατικά του βοτάνου μπορεί να έχουν καρκινογενετική δράση σε υπερβολική ή χρόνια χορήγηση.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο καρκίνων που σχετίζονται με ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν dong quai λόγω πιθανής οιστογονικής δράσης του βοτάνου.

Μην χρησιμοποιείτε dong quai κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Αλληλεπιδράσεις

Το Dong quai μπορεί να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με κάποια φάρμακα και βότανα, η ταυτόχρονη χορήγηση  των οποίων πρέπει να αποφεύγεται. Τα πιο κοινά από αυτά τα φάρμακα και βότανα είναι:

Αντιπηκτικά αίματος (αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα

Feverfew ( Tanacetum parthenium )

Το ιχθυέλαιο και άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Σκόρδο ( Allium sativum )

Τζίντζερ ( Zingiber officinale )

Ginkgo ( Ginkgo biloba )

Ginseng ( Ginseng Panax )

Γλυκόριζα ( Glycyrrhiza glabra )

Κουρκουμάς ( longa Curcuma )

Ορμονικά φάρμακα

Βαλσαμόχορτο

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο