Να επιλέγετε υδατάνθρακες με προσοχή

Ο διαβήτης δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες. Επιλέξτε υδατάνθρακες που διασπώνται αργά, παρέχοντας σταθερή ενέργεια.

Ψάξτε για δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Μπορείτε να τρώτε φρούτα, αν και είναι γλυκά. Πρόκειται για την κατανάλωση της σωστής ποσότητας υδατανθράκων σε κάθε γεύμα. ‘Ενας διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πόσο σωστό είναι αυτό για εσάς.

Χάστε βάρος αν πρέπει

Αν είστε υπέρβαροι, η απώλεια λίγων κιλών μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη.

Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιωθεί η αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια. Θα έχετε επίσης περισσότερη ενέργεια.

Προσπαθήστε να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες τρώτε. Για αρχή, προσπαθήστε να κόψετε τα λίπη και τις θερμίδες από τη διατροφή σας, όπως τα τσιπς ή τις πατάτες.

Κοιμηθείτε επαρκώς

Ο πολύς ή ο λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει την όρεξη για τροφές με υψηλούς υδατάνθρακες.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η καρδιοπάθεια.

Προσπαθήστε να κοιμάστε 7 ή 8 ώρες τη νύχτα. Αν έχετε άπνοια, η αντιμετώπισή της μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου.

Άσκηση και διαβήτης

Βρείτε μια άσκηση που να σας αρέσει- περπάτημα, χορό ποδήλατο. Κάντε για μισή ώρα την ημέρα. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης και να κρατήσει χαμηλό το βάρος σας.

Η άσκηση επίσης ανακουφίζει από το στρες και μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των φαρμάκων για τον διαβήτη.

Να παρακολουθείτε το σάκχαρο καθημερινά

Γνωρίζετε ότι πρέπει να το ελέγχετε. Ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις επιπλοκές ή την επιδείνωση.

Ο έλεγχος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δείτε πώς σας επηρεάζουν οι τροφές και οι δραστηριότητες και αν έχει αποτέλεσμα το σχέδιο αντιμετώπισης.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε το εύρος- στόχο για το επίπεδο γλυκόζης. ‘Οσο πιο κοντά είστε στον στόχο τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε.

Ελέγξτε το στρες

Όταν έχετε διαβήτη, το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου γλυκόζης. Απαλλαχτείτε από το σωματικό ή ψυχικό στρες. Μάθετε τεχνικές αντιμετώπισης για να αντιμετωπίζετε άλλους. Η χαλάρωση με τεχνικές όπως οι βαθιές αναπνοές, η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές αν έχετε διαβήτη τύπου 2.

Πείτε όχι στο αλάτι

Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας. Μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην προστασία των νεφρών σας. Η παράλειψη του αλατιού από το πιάτο σας μπορεί να μην αρκεί, καθώς υπάρχει αλάτι στις κατεργασμένες τροφές. Αποφύγετε εύκολες τροφές και χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά όταν μπορείτε. Προσθέστε βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι όταν μαγειρεύετε.

Ενήλικες ηλικίας 51 ετών και άνω και άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο θα πρέπει να μιλούν με τον γιατρό τους σχετικά με το πώς πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου.

Γενικά, άνθρωποι με διαβήτη θα πρέπει να μειώσουν σε λιγότερα από 2.300 mgs την ημέρα. Όμως ο γιατρός μπορεί να συστήσει χαμηλότερη ποσότητα.

Φροντίστε τις πληγές

Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης και επιβραδύνει την ίαση επομένως να αντιμετωπίζετε γρήγορα ακόμα και απλές αμυχές.

Να καθαρίζετε σωστά την πληγή και να χρησιμοποιείτε αντιβιοτική κρέμα και αποστειρωμένη γάζα. Δείτε γιατρό αν δεν έχετε βελτίωση σε λίγες ημέρες. Να κοιτάτε καθημερινά το πόδι σας για φουσκάλες, αμυχές, ερυθρότητα, έλκη ή οίδημα και να τα ενυδατώνετε για να εμποδίζετε τις ρωγμές.

Κίνδυνος καρδιοπάθειας και διαβήτης

Η καρδιοπάθεια μπορεί να είναι σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη. Να ελέγχετε τον κίνδυνο εστιάζοντας στα ακόλουθα.

Επίπεδο 1C. Πρόκειται για μέτρηση του επιπέδου σακχάρου για τους προηγούμενους 2-3 μήνες. Μπορεί ενδεχομένως να χρειάζεται να το ελέγχετε 2 ή περισσότερες φορές το χρόνο. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το στόχο.

Αρτηριακή πίεση. Ο στόχος είναι να είναι κάτω από 140/80 mm Hg.

Χοληστερόλη. Ο στόχος είναι η χοληστερόλη LDL να φθάνει τα 100 mg/d ή λιγότερο. Η χοληστερόλη HDL να είναι πάνω 40 mg/dl στους άντρες και μεγαλύτερη από 50 στις γυναίκες. Τα τριγλυκερίδια να είναι κάτω από 150 mg/dl.

Σταματήστε το κάπνισμα

‘Ανθρωποι με διαβήτη, που καπνίζουν, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με αυτούς που δεν καπνίζουν.

Η διακοπή βοηθά την καρδιά και τους πνεύμονες. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής, νευρικής βλάβης και νεφρικής νόσου. Ρωτήστε τον γιατρό σας για βοήθεια σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Να επιλέγετε σούπερ τροφές

Να απολαμβάνετε σούπερ τροφές, όπως τα μούρα, τις γλυκοπατάτες, ψάρια με ωμέγα-3 και πράσινα, σκούρα, φυλλώδη λαχανικά. Να κοιτάτε τις ετικέτες και να αποφεύγετε τα ακόρεστα λιπαρά και τα τρανς. Αντ’ αυτού επιλέξτε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως όπως ελαιόλαδο.

Να επισκέπτεστε τον γιατρό

Να βλέπετε τον γιατρό σας 2 έως 4 φορές το χρόνο. Αν λαμβάνετε ινσουλίνη ή χρειάζεστε βοήθεια στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου μπορεί ενδεχομένως να πρέπει να τον επισκέπτεστε πιο συχνά.

Να εξετάζεστε επίσης κάθε χρόνο, καθώς και να εξετάζετε τα μάτια σας. Να πηγαίνετε στον οδοντίατρο 2 φορές το χρόνο και να ενημερώνετε όλους τους γιατρούς ότι έχετε διαβήτη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο