Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο. Από τα 857 εκατομμύρια άτομα το 1980, φτάσαμε στα 2,1 δισεκατομμύρια το 2013.

Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν δεδομένα από 188 χώρες και προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η θεαματική αύξηση.

Τα νούμερα που παρουσιάζονται στις έρευνες είναι τρομακτικά: Ένας στους τρεις ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρος, το ίδιο ισχύει και για έναν στους πέντε κατοίκους των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. Και στα παιδιά τους η εικόνα είναι περίπου η ίδια. Στη Γερμανία μάλιστα, το ποσοστό των υπέρβαρων ατόμων κάτω των 17 ετών ανέρχεται στο 20%.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε καμία χώρα δεν παρατηρείται μείωση της παχυσαρκίας. Το πρόβλημα αποδίδεται σε αρκετούς παράγοντες, όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η έλλειψη φυσικής άσκησης. Για παράδειγμα, σήμερα οι μερίδες στην αγορά τροφίμων είναι μέχρι και έξι φορές μεγαλύτερες (όπως στην περίπτωση των ποτών) από ότι ήταν παλιά.

Διπλάσιες ή και τριπλάσιες είναι οι μερίδες όταν αγοράζουμε μπέργκερ ή τηγανιτές πατάτες. Την κατάσταση επιβαρύνει η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε σνακ. Ένα καπουτσίνο κάραμελ για το δρόμο έχει περίπου 300 χιλιοθερμίδες- ακόμη και τρέχοντας να το έπινε κανείς, δεν θα μπορούσε να κάψει αυτές τις θερμίδες. Πλέον, σύμφωνα με έρευνες, το 13% του συνόλου των παχύσαρκων ατόμων, διεθνώς, ζει στις ΗΠΑ και ακολουθούν η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρία Παχυσαρκίας, η κακή διατροφή είναι ένας μόνο παράγοντας που οδηγεί στην παχυσαρκία. Η γενετική προδιάθεση, ο καθιστικός τρόπος ζωής και εργασίας, αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία προκαλεί σειρά προβλημάτων υγείας στις αρθρώσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη αλλά και κατάθλιψη.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις καταγγελιών παχύσαρκων ατόμων για διακρίσεις εις βάρος τους, από τον εργασιακό χώρο μέχρι τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούν οι ενήλικες στην υγεία τους καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού, αποτελούν και κακά πρότυπα για τα παιδιά τους. Πολύ συχνά, υπέρβαροι γονείς έχουν και υπέρβαρα παιδιά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, αλλά πολλές φορές τα παιδιά απλά μιμούνται τις συνήθειες των γονέων.

Αν σε αυτό προστεθούν: η προτίμηση σε λιπαρές τροφές αντί φρούτων και λαχανικών, αλλά και οι ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση, τότε έχουμε μία πλήρη λίστα των αιτιών ...του «κακού».

Η παιδική παχυσαρκία οδηγεί συχνά σε έντονα ψυχολογικά τραύματα. Ο ρόλος των γονιών για την ισορροπημένη σωματική ανάπτυξη και τη σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, αποκτά καθοριστική σημασία.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα