Σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Από τα 857 εκατομμύρια άτομα το 1980, φτάσαμε στα 2,1 δισεκατομμύρια το 2013.Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί φθάνοντας σχεδόν στον μισό ενήλικο πληθυσμό ως το 2030.

Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν δεδομένα από 188 χώρες και προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η θεαματική αύξηση.

«Ότι καταφέραμε να κερδίσουμε, μειώνοντας θεαματικά τον αριθμό των καπνιστών σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, ουσιαστικά το χάνουμε με την αύξηση των καρδιακών νοσημάτων και όχι μόνο, που αποτελούν συνέπειες της παχυσαρκίας», λένε.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε καμία χώρα δεν παρατηρείται μείωση της παχυσαρκίας. Το πρόβλημα αποδίδεται σε αρκετούς παράγοντες, όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η έλλειψη φυσικής άσκησης.

Το 13% του συνόλου των παχύσαρκων ατόμων διεθνώς ζει στις ΗΠΑ και ακολουθούν η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία.

Μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, ο αριθμός υπέρβαρων και παχύσαρκων έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά σχεδόν 50%, μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Πάντως η παχυσαρκία έχει αρνητικές επιπτώσεις εκτός από την υγεία και στην οικονομία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Βρετανίας.

Η παχυσαρκία επιβαρύνει τη βρετανική οικονομία περισσότερο από την ένοπλη βία, τον πόλεμο και την τρομοκρατία, κοστίζοντας στη χώρα σχεδόν 58,6 δισ ευρώ τον χρόνο, όπως διαπιστώνει έκθεση, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Guardian.

Έρευνα αποκαλύπτει ότι η παχυσαρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πληγή για την\ βρετανική οικονομία μετά το κάπνισμα, προκαλώντας ετήσια ζημία ίση με το 3% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει η δρ Άλισον Τέντστοουν, επικεφαλής διατροφολόγος της Public Health England (PHE), μίας υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, "σήμερα το 25% του έθνους είναι παχύσαρκο και το 37% υπέρβαρο. Αν μειώσουμε τα ποσοστά της παχυσαρκίας στα επίπεδα του 1993, όταν το 15% του πληθυσμού ήταν παχύσαρκο, θα αποφύγουμε πέντε εκατομμύρια κρούσματα ασθενειών και θα εξοικονομήσουμε μόνο για το ΕΣΥ επιπλέον 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2034".

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου