Αν πάσχετε από διαβήτη, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με την φαρμακευτική σας αγωγή, ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε την κατάσταση της υγείας σας όσο καλύτερα μπορείτε. Και έχουμε μερικές απλές και ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο εύκολη…

Ενημερωθείτε για τον διαβήτη

Μιλήστε με τον γιατρό σας. Προφανώς, θα γνωρίζετε από τι τύπου διαβήτη πάσχετε, και έπειτα ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για ό,τι αφορά την ασθένεια. Μην ξεχνάτε ότι καμία απορία που έχετε δεν είναι “λάθος”, και πως ο γιατρός σας είναι πάντα διαθέσιμος. Ποτέ δεν μπορούμε να κάνουμε αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την υγεία μας.

Κάντε τακτικά εξετάσεις

Πέρα από τις τακτικές εξετάσεις που πρέπει να κανονίζετε με τον γιατρό σας, μπορείτε να ελέγχετε καθημερινά το σάκχαρό σας με το ειδικό μηχάνημα. Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, έχοντας ενημερωθεί από τον γιατρό σας για το ποιες είναι οι ιδανικές τιμές, όπως και για τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Προσοχή στην διατροφή

Είναι πλέον αναγκαίο να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνεται, καθώς ο οργανισμός σας δυσκολεύεται να απομακρύνει τα σάκχαρα από το αίμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε πόσους υδατάνθρακες περιέχουν οι τροφές που καταναλώνετε, και πόσους μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια μέσα στην ημέρα σας. Συνεργαστείτε στην αρχή με έναν διατροφολόγο, αλλά σύντομα θα μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση μόνοι σας.

Πάντα να είστε έτοιμοι

Είναι πολύ καλή ιδέα να είστε πάντα έτοιμοι για τα γεύματά σας (το να ετοιμάζετε αρκετά από την Κυριακή για την υπόλοιπη εβδομάδα βοηθάει σημαντικά), και για τα φάρμακά σας, αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή. Ο διαβήτης είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα σωστής οργάνωσης.

Γυμναστείτε

Πρέπει να παραμένετε δραστήριοι, καθώς είναι από τους καλύτερους τρόπους να διατηρήσετε την υγεία σας σε καλή κατάσταση, αλλά και να αποβάλετε σάκχαρα από τον οργανισμό σας, καθώς είναι το “καύσιμό” σας όταν ασκείστε. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό, αλλά και να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής, ειδικά αν πάσχετε και από άλλα χρόνια νοσήματα.