Ο διαβήτης, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και η ανοχή στην ινσουλίνη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την σεξουαλική μας ζωή, ανεξαρτήτως του φύλου μας, καθώς προκαλούν ορμονικές ανισορροπίες. Επιπλέον, αν τα επίπεδα σακχάρου ή ινσουλίνης βρίσκονται στο όριο, αυτό ονομάζεται προδιαβήτης και το προδιαβητικό στάδιο μπορεί να έχει πολύ κακές συνέπειες για την σεξουαλική ζωή.

Στις γυναίκες, οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερες, με την κούραση της περιόδου να επιδεινώνεται, αλλά και με τις αλλαγές στην διάθεση να γίνονται πιο απρόβλεπτες. Η αστάθεια στα επίπεδα σακχάρου και στην ινσουλίνη μπορεί να έχουν δραματικές επιπτώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης, όπως και στα επίπεδα ενέργειας. Η ροή του αίματος προς τον κόλπο και την κλειτορίδα περιορίζεται, με τα αποτελέσματα να κυμαίνονται από κολπική ξηρότητα μέχρι και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Παρομοίως και στους άνδρες, το πέος δεν δέχεται ικανοποιητικές ποσότητες αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Επιπλέον, η αύξηση της ινσουλίνης στους άνδρες έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει κακή διάθεση, χαμηλά αποθέματα ενέργειας και μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης μας στα φυσιολογικά. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης της ασθένειάς σας, ή – αν βρίσκεστε σε προδιαβητικό στάδιο – τι μπορείτε να κάνετε για να την προλάβετε. Προσπαθήστε να ασκείστε τακτικά, και να περιορίσετε τους απλούς υδατάνθρακες.