Όσοι ζουν με διαβήτη, ξέρουν πολύ καλά ότι η καθημερινή ζωή αποκτά αρκετές δυσκολίες. Και αν η πάθηση δεν βρίσκεται υπό έλεγχο, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές, που θα επιδεινώσουν σοβαρά την κατάσταση—κάποιες μπορεί να αποβούν και θανάσιμες. Ποιες είναι αυτές οι επιπλοκές και πώς θα τις προλάβουμε;

Νευροπάθεια

Βλάβη των νεύρων, δηλαδή, και συμβαίνει σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς με διαβήτη. Τα συμπτώματά της είναι διάφορα, και εμφανίζονται συχνότερα στα πόδια, αλλά και στα χέρια. Ίσως αισθανθείτε μούδιασμα, αίσθηση γαργαλητού, αυξημένη ευαισθησία στην αφή και στον πόνο και αδυναμία. Στη χειρότερη περίπτωση, η κυκλοφορία του αίματος είναι τόσο κακή, που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και να κριθεί αναγκαίος ο ακρωτηριασμός. Τέλος, για τους άνδρες, μία ακόμα πιθανή νευροπάθεια που μπορεί να παρατηρηθεί είναι η στυτική δυσλειτουργία.

Νεφροπάθεια

Η νεφροπάθεια είναι αρκετά συχνή επιπλοκή του διαβήτη και συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αναγκάζουν τα νεφρά να φιλτράρουν περισσότερο αίμα, καταπονώντας τα. Αν πάσχετε από διαβήτη είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε εξετάσεις και για τα νεφρά σας τακτικά.

Προβλήματα στην όραση

Αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμείνουν ανεξέλεγκτα για πολύ καιρό, θα αρχίσουμε να εμφανίζουμε προβλήματα στην όρασή μας. Η περιττή γλυκόζη προκαλεί βλάβες στα αγγεία του ματιού, κάνοντας την όραση θολή. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

Καρδιοπάθεια

Πάρα πολλοί ασθενείς με διαβήτη αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία της καρδιάς τους, ειδικά αθηροσκλήρυνση.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι ασθενείς με διαβήτη αντιμετωπίζουν διπλάσιο με τετραπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς η περιττή γλυκόζη μπορεί να προκαλέσει θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία.

Γαστροπάρεση

Η γαστροπάρεση είναι μια πάθηση κατά την οποία το στομάχι επιβραδύνει ή σταματά την κίνηση του φαγητού προς το λεπτό έντερο. Συμπτώματα της γαστροπάρεσης είναι η ναυτία, ο εμετός, πόνοι στο στομάχι και η αίσθηση ότι χορτάσατε ενώ έχετε φάει πάρα πολύ λίγο.

Άπνοια ύπνου

Η άπνοια είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε πολλούς ασθενείς με διαβήτη, ειδικά αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αν ροχαλίζετε, και αν νιώθετε να έχετε πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα ήταν καλό να το ελέγξετε.

Πώς θα αποφύγουμε τις επιπλοκές;

Οι κανόνες του διαβήτη είναι αρκετά απλοί. Πρέπει να κάνουμε τακτικά εξετάσεις, τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, αλλά και να αλλάξουμε μερικές πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Η διατροφή είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής με διαβήτη, όπως και η γυμναστική. Μάθετε τρόπους να διαχειρίζεστε το στρες, καθώς οι συνέπειές του μπορεί να είναι καταστροφικές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management