Κάθε εβδομάδα τα μαζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν διψήφιο αριθμό θανάτων και τριψήφιο αριθμό τραυματιών από τα τροχαία ατυχήματα.
Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς για την τύχη αυτών των τραυματιών;
Νοσηλεύονται για ένα διάστημα στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων και στην καλύτερη περίπτωση ένα μικρό διάστημα σε κάποια Χειρουργική ή Νευροχειρουργική Κλινική. Το εξιτήριο έρχεται απότομα και ο ασθενής μεταφέρεται στο σπίτι του με τραχειοτομία, ρινογαστρικό καθετήρα και ουροκαθετήρα, ενώ η οικογένειά του βρίσκεται σε απόγνωση. Αυτό το στάδιο Αποκατάστασης έρχονται να καλύψουν τα Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας με υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
Στόχος των κέντρων αυτών είναι η αντιμετώπιση ή η προσαρμογή της αναπηρίας, έτσι ώστε τα άτομα να αυτοεξυπηρετούνται για να μην έχουν ανάγκη τη βοήθεια του οικογενειακού περιβάλλοντός τους και για να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, επιστρέφοντας στην εργασία τους.

Τα Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας διευθύνονται επιστημονικά από ειδικό γιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και διαθέτουν τα εξής τμήματα:
Ιατρικής Αποκατάστασης, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Υδροθεραπείας (Πισίνα), Ειδικά Τροποποιημένο λεωφορείο για άτομα με ειδικές ανάγκες μεταφέρει κάθε πρωί τους ασθενείς στο Κέντρο.
Ο ασθενής βρίσκεται σε καθημερινή παρακολούθηση από ιατρούς: Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ορθοπεδικό, Νευρολόγο, Παθολόγο, Ρευματολόγο και το λοιπό παραϊατρικό προσωπικό: Φυσικοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Λογοθεραπευτή.

Το Πρόγραμμα Αποκατάστασης είναι Ημερήσιο και περιλαμβάνει ατομική και ομαδική θεραπεία. Μετά το πέρας της θεραπείας ο ασθενής μεταφέρεται στην οικία του. Με αυτόν τον τρόπο δε διακόπτεται η σύνδεσή του με την οικογένειά του, στοιχείο σημαντικό στην ψυχολογική του κατάσταση.
Οι ασθένειες που αντιμετωπίζονται στο Κέντρο αφορούν βαριά κινητικά προβλήματα. όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παραπληγία - τετραπληγία, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακρωτηριασμούς, πλήθος Νευρολογικών και Νευροχειρουργικών Παθήσεων καθώς επίσης Ρευματολογικά και Ορθοπεδικά περιστατικά.
Η νομοθεσία που διέπει τα Κέντρα Αποκατάστησης είναι σχετικά πρόσφατη και η πρωτοπορία ανήκει στη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργεί το πρώτο Κέντρο Αποκατάστασης σε ολόκληρη την επικράτεια με την επωνυμία "Ιατρική Μονάδα Αποκατάστασης".

Το Κέντρο αυτό βρίσκεται στον οικισμό Κωνσταντινοπολιτών, οδός Ιπποκράτους 42.
Για κάθε πληροφορία είναι στη διάθεσή σας τα τηλέφωνα: 2310 - 949039, 945322, 269248.

Πηγές: Γράφει ο Αντώνης Υάκινθου, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης