Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζει συμπτώματα, αλλά οι περισσότερες ασθενείς δεν τα αντιλαμβάνονται έγκαιρα, με αποτέλεσμα να δέχονται διάγνωση ενώ ο καρκίνος είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να μάθουμε ποια είναι εκείνα τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε, και πότε να μιλήσουμε με τον γιατρό μας.

Αφύσικη κολπική αιμορραγία

Αυτό είναι το πρώτο ορατό σημάδι. Αν παρατηρήσετε περισσότερη αιμορραγία κατά την περίοδο, αιμορραγία ανάμεσα σε περιόδους, μετά την σεξουαλική επαφή ή μετά την εμμηνόπαυση, μιλήστε με τον γιατρό σας. Η αιμορραγία συμβαίνει επειδή όσο ο καρκίνος αναπτύσσεται, οι άκρες του τραχήλου ξηραίνονται, και μπορεί να ματώσουν ακόμα και με την παραμικρή κίνηση.

Αιμορραγία στα ούρα ή στην τουαλέτα

Αν ο τράχηλος πρηστεί, οι ιστοί της κύστης και του πρωκτού μπορεί να σκιστούν.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Το σώμα μας, όταν προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι σε κάποια απειλή, παράγει κυτοκίνες - πρωτεΐνες που αποδομούν λίπος και πρωτεΐνη. Με τον καρκίνο, η παραγωγή κυτοκινών είναι μεγάλη και δρουν πιο γρήγορα.

Περίεργες κολπικές εκκρίσεις

Αν παρατηρήσετε κολπικές εκκρίσεις που μυρίζουν άσχημα και έχουν χρώμα θαμπό, καστανό, ή περιέχουν αίμα, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Συνεχής κούραση

Η κολπική αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει και συνεχή κούραση, καθώς στερεί από το σώμα οξυγόνο και ερυθρά αιμοσφαίρια.

Πόνος ή πρήξιμο στα πόδια

Αν ο καρκίνος βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, μπορεί να πιέσει τα νεύρα του πυελικού τοιχώματος, προκαλώντας με την σειρά του πόνο ή πρήξιμο στα πόδια. Ακόμα μία περιοχή που μπορεί να αισθανθείτε πόνο είναι η μέση.

Πόνος κατά την διάρκεια του σεξ

Αν πονάτε κατά την διάρκεια του σεξ, ο πόνος μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους του όγκου και την πίεση που ασκεί στα αναπαραγωγικά σας όργανα.

Προβλήματα κατά την ούρηση

Υπάρχει πιθανότητα ο όγκος να μπλοκάρει την κίνηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για την ούρηση, δημιουργώντας προβλήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα