Οι γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό· δεν είναι μια εύκολη περίοδος. Το σώμα αλλά και το μυαλό της γυναίκας περνούν από διαφορετικά στάδια, και καινούριες προκλήσεις εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή. Κι όμως, πολλά ζευγάρια περνούν κρίση την ίδια περίοδο, καθώς η επικοινωνία τους αρχίζει να εμφανίζει προβλήματα.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια κατά την εμμηνόπαυση;

Η έλλειψη ειλικρίνειας

Είναι σημαντικό να μιλάτε στον σύντροφό σας για αυτά που αισθάνεστε - σωματικά και συναισθηματικά. Μην ντρέπεστε να εκφραστείτε. Αν παρουσιαστεί κάποια διαφωνία μεταξύ σας, φροντίστε να την διαχειριστείτε ψύχραιμα και να μάθετε πράγματα από αυτήν, και οι δυο σας.

Δεν ζητάτε αυτό που χρειάζεστε

Είναι πάρα πολύ φυσιολογικό οι ανάγκες και οι απαιτήσεις σας να αλλάξουν ενώ είστε σε αυτή την μεταβατική φάση της ζωής σας. Και είναι εξίσου φυσιολογικό να νιώθετε άνετα να μιλήσετε ανοιχτά για τις καινούριες αυτές ανάγκες. Ο σύντροφός σας δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας.

Δεν μιλάτε για την σεξουαλική σας ζωή

Η λίμπιντό σας μπορεί να πέσει, ή μπορεί να παρατηρήσετε κολπική ξηρότητα. Εξηγήστε στον σύντροφό σας με ποιον τρόπο η εμμηνόπαυση αλλάζει το σώμα σας. Μιλήστε μαζί για πράγματα που θέλετε να δοκιμάσετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, και σύντομα θα ανακαλύψετε ότι - ναι - υπάρχει σεξ μετά την εμμηνόπαυση, και μάλιστα πάρα πολύ καλό!

Δεν περνάτε καλά

Όσες αλλαγές κι αν συμβαίνουν στην ζωή σας, το σημαντικό είναι και εσείς, και ο σύντροφός σας, να περνάτε καλά μαζί. Να συνεχίσετε να μοιράζεστε στιγμές και αισθήματα, καθώς - αν το καλοσκεφτείτε - οι σωματικές αυτές αλλαγές δεν χρειάζεται να επηρεάζουν τον πυρήνα της σχέσης σας, δηλαδή την αγάπη που τρέφετε ο ένας για τον άλλο.

Δεν κάνετε υπομονή

Όπως και να το κάνουμε, η εμμηνόπαυση είναι μια μεταβατική περίοδος που δεν μπορεί να αποφευχθεί, αλλά σίγουρα θα περάσει. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι έχετε ακόμα πολλά χρόνια μπροστά σας, και ότι μπορείτε να είστε εξίσου δραστήριοι και γεμάτοι ενθουσιασμό με τα νιάτα σας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης