Για τον καρκίνο του μαστού, ακούγονται πολλά. Και ενώ ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά είναι χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε, ακούμε κατά καιρούς και αρκετά λάθη. Και επειδή ο καρκίνος δεν είναι υπόθεση που πρέπει να παίρνουμε ελαφρώς, ώρα να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους…

 Αν αισθανθείτε κάποιο εξόγκωμα στο στήθος, είναι καρκίνος

Και όμως. Τα περισσότερα εξογκώματα στην περιοχή δεν είναι όγκοι. Μπορεί να είναι ινοκυστικές αλλοιώσεις, που αποτελούν συχνό φαινόμενο σε γυναίκες μετά την ηλικία των 20, και μέχρι την εμμηνόπαυση. Τις περισσότερες φορές, είναι καλοήθεις, αλλά και πάλι οφείλετε να μιλήσετε στον γιατρό σας.

 Αν πονάτε στο στήθος, είναι καρκίνος

Είναι πολύ συνηθισμένο, αν είστε γόνιμη γυναίκα, να αισθανθείτε κάποιον πόνο στο στήθος κατά την διάρκεια ή (κυρίως) πριν την περίοδο. Αν σας ανησυχεί, μιλήστε με τον γιατρό σας για να κανονίσετε μια εξέταση.

Μηδέν συμπτώματα στο στήθος = Μηδέν καρκίνος

Και όμως, αρκετές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού είναι ασυμπτωματικές. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να κάνετε τακτικές, ετήσιες εξετάσεις, προσαρμόζοντας την συχνότητα ανάλογα με την ηλικία σας και τις συμβουλές του γιατρού σας.

Αν ο γιατρός απαιτήσει περαιτέρω εξετάσεις, είναι καρκίνος

Όχι, όχι, όχι. Σύμφωνα με μελέτες του National Cancer Institute, μόλις 1 στις 20 γυναίκες που κάνουν επιπλέον εξετάσεις έχουν όντως καρκίνο του μαστού.

Θα χάσεις το στήθος σου

Η ολική μαστεκτομή δεν είναι υποχρεωτική. Υπάρχουν και άλλες μορφές εγχείρησης που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού, ανάλογα με το μέγεθος του όγκου. Αλλά ακόμα και αν χρειαστεί να κάνετε ολική μαστεκτομή, οι επιλογές σας για αναδόμηση στήθους είναι πολλές.

Θα χρειαστεί να κάνεις χημειοθεραπεία

Δεν είναι υποχρεωτικό. Όλα κρίνονται από τον τύπο καρκίνου, το στάδιό του, και τις πιθανότητες να εμφανιστεί ξανά.

Θα χάσεις τα μαλλιά σου

Ξανά, δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά είναι μία πιθανή παρενέργεια της χημειοθεραπείας. Πρέπει να θυμάστε όμως ότι δεν συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς, και σε όσους συμβαίνει, υπάρχουν διακυμάνσεις.

Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν κάποιον συγγενή που έπασχε από καρκίνο του μαστού

Και όμως, υπολογίζεται ότι περίπου το 90% των περιπτώσεων σχετίζονται με παράγοντες όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες είναι οι εξής: η χρήση αλκοόλ, τα περιττά κιλά μετά την εμμηνόπαυση, και τοξίνες του περιβάλλοντος.

Τα σουτιέν με μπανέλα προκαλούν καρκίνο

Δεν υπάρχει καμία μελέτη σε επιστημονικό περιοδικό που να επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό, και ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη χρήση σουτιέν.

Τα αποσμητικά και αντι-ιδρωτικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Όχι, τα συστατικά αυτών των προϊόντων δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.

Μόνο οι ενήλικες γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανιστεί σε παιδιά και έφηβες, αλλά όχι εντελώς απίθανο. Επίσης, εφόσον μιλάμε για αυτό το θέμα, ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αποκλειστικά γυναικείος καρκίνος, και μπορεί να συμβεί και σε άνδρες. Είναι 100 φορές πιο κοινός στις γυναίκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποτελεί αληθινό κίνδυνο και για τους άνδρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης