Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στο παρελθόν, υπάρχει η πιθανότητα αυτός να επιστρέψει στο μέλλον. Μια μεγάλη μελέτη του 2016, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology, έδειξε ότι οι περισσότερες ασθενείς βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης στα πρώτα πέντε χρόνια, και ειδικά μέσα στα δύο πρώτα χρόνια μετά την επέμβασή τους. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο.

Γυμναστείτε αρκετά

Τα οφέλη της γυμναστικής δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ. Μια φετινή μελέτη στο Canadian Medical Association Journal έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με καρκίνο του μαστού, μείωσαν την πιθανότητα θανάτου κατά 40% με γυμναστική. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε για 150 λεπτά την εβδομάδα.

Ελέγξτε το βάρος σας

Οι περισσότερες γυναίκες – για πολλούς και διάφορους λόγους – παίρνουν μερικά κιλά μετά την διάγνωσή τους. Φταίει η κόπωση της χημειοθεραπείας ή τα φάρμακα επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό. Πολλές μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η αύξηση βάρους κατά την διάρκεια ή μετά την θεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης. Μια φετινή μελέτη έδειξε ότι η αύξηση βάρους, για να είναι επικίνδυνη, πρέπει να είναι πάνω από το 10% του αρχικού βάρους της γυναίκας.

Κόψτε τα κορεσμένα λιπαρά

Τα στοιχεία δεν είναι αρκετά για να καταλήξουμε με ακρίβεια, αλλά οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, όπως και γαλακτοκομικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα κορεσμένα λιπαρά, θα καταφέρετε να χάσετε και περιττό βάρος.

Κόψτε το κάπνισμα, περιορίστε το αλκοόλ

Οι γυναίκες που εξακολουθούν να καπνίζουν μετά την διάγνωσή τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Δεν είναι ακόμα απολύτως σίγουρο πώς σχετίζεται το κάπνισμα με την επανεμφάνιση του καρκίνου, αλλά αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι πως μια ζωή χωρίς τσιγάρο είναι μια ζωή με περισσότερο χρόνο, και καλύτερη υγεία. Επιπλέον, μην το παρακάνετε με την κατανάλωση αλκοόλ. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο από ενάμισι ποτό την ημέρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα