Η εμμηνόπαυση αρχίζει λίγο πριν ή λίγο μετά τα 50- φυσικά συμβαίνει σε κάθε γυναίκα. Η εμμηνόπαυση έρχεται με μια σειρά από συμπτώματα που προκαλούν δυσφορία, όπως η κολπική ξηρότητα, οι μεταβολές της διάθεσης, η αραίωση μαλλιών, οι εξάψεις κλπ. Μπορεί να φαίνεται εφιάλτης στην αρχή, αλλά δεν είναι. Ίσως να σας είναι δύσκολο να πιστέψετε ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Δεν είναι όλα τα συμπτώματα που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση αρνητικά, καθώς μερικές αλλαγές που επέρχονται θα μπορούσαν να σας αλλάξουν την καθημερινότητα προς το καλύτερο.

Ιδού οι θετικές αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση μαζί της.

Όχι άλλοι ορμονικοί πονοκέφαλοι

Οι ορμονικοί πονοκέφαλοι είναι οι πονοκέφαλοι που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Τα κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου σας, προκαλούν πονοκεφάλους. Σύμφωνα με μια έκθεση, πάνω από το 70% των γυναικών πάσχουν από εμμηνορρυσιακές ημικρανίες που συμπίπτουν με την εμμηνόρροια.

Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση, ο αριθμός αυτών των ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης) μειώνεται στο σύστημα προκαλώντας σημαντική μείωση των ορμονικών πονοκεφάλων.

Τέλος του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου 

Πριν ξεκινήσει η περίοδος, αντιμετωπίζετε μια σειρά από συναισθηματικές και φυσικές αλλαγές από ευερεθιστότητα, έως πόνο στα πόδια, πονοκεφάλους και λαιμαργία - όλα αυτά μαζί. Αλλά μόλις έρθει η εμμηνόπαυση, απαλλάσσεστε από αυτά τα συμπτώματα. Το σύνδρομο εξαφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση.

Όχι πια περίοδος

Δεν θα υπάρξει πλέον άλλη περίοδος, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα ξαναενοχληθείτε από τις βαριές αιμορραγίες ή τους πόνους και τις κράμπες που προκαλεί η εμμηνόρροια. Ορισμένες γυναίκες δεν είναι σε θέση να βγουν έξω από το σπίτι όταν η εμμηνόρροια προκαλεί τέτοια δυσφορία (δυσμηνόρροια)- η εμμηνόπαυση είναι μια ανακούφιση. Και ακριβώς πριν έρθει η εμμηνόπαυση, οι γυναίκες βιώνουν ακανόνιστες περιόδους, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση της εμμηνορροϊκής τους περιόδου. Η εμμηνόπαυση σας βγάζει από αυτή τη δυστυχία.

Μειώνεται η ανησυχία για ινομυώματα

Λόγω της παρουσίας υψηλών επιπέδων οιστρογόνων στο σώμα οι πιθανότητες εμφάνισης ινομυωμάτων στη μήτρα μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί.

Αν τα συμπτώματα ινομυωμάτων, όπως βαριά εμμηνόρροια, πόνος και πίεση της κύστης είναι παρόντα, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν εγχείρηση. Τα ινομυώματα όμως σταματούν να μεγαλώνουν καθώς πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.

Άλλα πράγματα που πρέπει να θυμάστε για την εμμηνόπαυση

Το σώμα σας περνά μερικές σημαντικές αλλαγές όταν προσεγγίζετε την εμμηνόπαυση. Ενώ αποκομίζετε όλα τα οφέλη, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι δεν παύετε να κινδυνεύετε από οτιδήποτε γυναικολογικό μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν μερικά βήματα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν οι γυναίκες υπόψη μετά την εμμηνόπαυση, για να παραμείνουν υγιείς.

  • Προσπαθείτε να μην καπνίζετε και να μην πίνετε αλκοόλ
  • Κόψτε τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Περιορίστε τη συνήθεια να πίνετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης.
  • Κάντε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Τρώτε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.
  • Λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D για τα οστά σας.
  • Ασκηθείτε καθημερινά για να διατηρήσετε το σώμα σας σε φόρμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο