Το αντισυλληπτικό χάπι έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Εάν ληφθεί σωστά είναι 99 τοις εκατό αποτελεσματικό και μπορείτε να κάνετε σεξ χωρίς να ανησυχείτε ότι θα μείνετε έγκυος.

Αυτό σημαίνει ότι λιγότερες από μία στις 100 γυναίκες που λαμβάνουν το χάπι θα μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια ενός έτους. Αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι ορισμένα πράγματα, από φάρμακα μέχρι φαγητά, μπορούν να καταστήσουν το χάπι λιγότερο αποτελεσματικό και να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος.

Τα αντιβιοτικά

Τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να μειώνουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού, αλλά τα αντιβιοτικά ριφαμπικίνη και ριφαμπουτίνη (που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία  της φυματίωσης και της μηνιγγίτιδας) μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού.

«Υπάρχουν δύο σπάνια αντιβιοτικά που επηρεάζουν σοβαρά την απόδοση του χαπιού», εξηγεί ο Δρ. Henderson. «Για χρόνια, οι γιατροί πίστευαν ότι όλα τα αντιβιοτικά καθιστούν το χάπι λιγότερο αποτελεσματικό. Αλλά πρόσφατα, έχει καταστεί σαφές ότι τα απλά αντιβιοτικά είναι πολύ απίθανο να το επηρεάσουν».

Ορισμένα φάρμακα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την επιληψία και τον ιό HIV μπορούν επίσης να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του αντισυλληπτικού, οπότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για αυτές τις καταστάσεις.

Καθαρτικά

Όπως το τσάι, έτσι και οποιοδήποτε είδος καθαρτικού μπορεί να επηρεάσει το χάπι σας. Εάν έχετε προβλήματα με την κοιλιά και έχετε διάρροια ή λαμβάνετε φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια άλλη μέθοδο αντισύλληψης για  εκείνες τις ημέρες.

Μερικά βότανα

Το St John's Wort είναι φυτικό φάρμακο για ήπια κατάθλιψη, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια.

Το «St John's Wort» διασπά τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα πιο εύκολα», λέει ο Δρ Henderson. «Αυτό μειώνει τα ενεργά επίπεδα αυτών των φαρμάκων στο αίμα και έτσι μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών με από του στόματος χρήση».

Ασθένεια και διάρροια

Αν κάνετε εμετό λόγω λοίμωξης ή αλκοόλ ή έχετε διάρροια, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια εφεδρική μέθοδο αντισύλληψης.

• Το χάπι και η ασθένεια

Εάν κάνετε εμετό μέσα σε δύο ώρες από τη λήψη του χαπιού, δεν θα έχει προλάβει να απορροφηθεί από το σώμα σας. Πάρτε ένα άλλο χάπι μόλις νιώσετε αρκετά καλά. Εφόσον δεν κολλήσετε ξανά, η αντισύλληψή σας δεν θα επηρεαστεί. Πάρτε το επόμενο χάπι σας κανονικά.

• Το χάπι και η διάρροια

Εάν έχετε πολύ σοβαρή διάρροια που συνεχίζεται για περισσότερο από 24 ώρες, αυτό μπορεί να κάνει το χάπι λιγότερο αποτελεσματικό. Συνεχίστε να παίρνετε το χάπι σας αλλά αν κάθε μέρα έχετε σοβαρή διάρροια ακόμη και αν δε χάσατε ούτε μέρα, ακολουθήστε τις οδηγίες της εταιρείας για τις περιπτώσεις που ξεχάσατε μία ημέρα να πάρετε το χάπι.

Τρόπος αποθήκευσης

Η υπερβολική ζέστη ή το κρύο μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα πολλών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του αντισυλληπτικού χαπιού. Για να είστε ασφαλείς, κρατήστε το κουτί μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και σε μια δροσερή περιοχή. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού